PRYLPORTALEN

Här är Windows 8

Publicerad Uppdaterad

Äntligen har Microsoft visat upp sitt kommande operativsystem i detalj och gränssnittet är utan tvekan nydanande.

Det handlar om en testversion av Windows 8 som visades upp på utvecklarkonferensen Build tidigare idag och alla som har sett Windows Phone kände igen gränssnittet. Microsoft har döpt det till Metro och förutom datorer och telefoner kommer det hitta till surfplattor naturligtvis.

Windows 8 är baserat på appar som dyker upp på startskärmen. Vissa appar är i grunden vanliga program som Word medan andra är mer widget-liknande som Twitter-flöden direkt på startskärmen. De som inte gillar gränssnittet Metro kommer ha möjlighet att köra gamla hederliga Windows 7 miljö. Windows 8 kommer dessutom att vara helt bakåtkompatibelt med program utvecklade för Windows 7.

Eftersom Metro från början är byggd för mus och keyboard likväl som surfplatta bläddrar man mellan appar med svepande och knipande rörelser som vi redan har lärt oss göra på Apples Ipad. Metro verkar dock bättre anpassad för att köra flera appar samtidigt då man kan parkera dem i tumnagelläge längs med skärmens kanter samtidigt som en annan app kör i fullskärmsläge.

Andreas Liebert