PRYLPORTALEN
Hårdvara
Vi har kikat lite närmare på de Squeezebox-enheter som finns i handeln. Vad ska man tänka på före köp?
Squeezebox Duet
Ca pris: 2000 kr.
Logitechs storsäljare Duet består av en Controller och en Receiver och är ofta det första steget in i Squeezebox-världen eftersom systemet enkelt går att bygga på med fler enheter när behoven växer. Till skillnad mot traditionella mediaspelare sitter displayen inte på mottagaren utan utbruten på en egen fjärrkontroll. Det ger inte bara fördelen att kunna sitta varsomhelst och styra musiken utan även möjlighet att kontrollera flera mottagare. Om du exempelvis har två ljudanläggningar i olika rum kan du köpa ytterligare en Receiver för cirka tusenlappen och enkelt växla mellan de båda eller synkronisera så att samma musik flödar överallt.
Receivern ansluts analogt eller digitalt till ditt ljudsystem och kan kopplas både via ethernet eller wifi till nätverket. Efter att Squeezebox Server har installerats på datorn där de lokala musikfilerna finns är det enkelt att välja låt via snurrhjulet på fjärrkontrollen och spela den musik som önskas. Via en plugin kommer den med Premium-abonnemang även åt hela Spotify-utbudet direkt i fjärrkontrollen.
Du som har en Iphone eller Android-telefon kan spara en tusenlapp genom att bara köpa en Squeezebox Receiver och ladda ner en lämplig app som ersätter fjärrkontrollen. Det fungerar bra även om en dedikerad fjärrkontroll känns tryggare att ha till hands än en mobiltelefon som ofta är på vift.
Plus
Stödjer okomprimerade ljudformat
Gratis appar
Minus
Snurrhjulet är något oexakt
Lite knepig installation
Squeezebox Boom
Ca pris: 2000 kr.
Innan Squeezebox Boom hade alla tidigare Squeezebox-system byggt på att mottagarna kopplades in i befintliga ljudsystem. Med inbyggda högtalare lanserades Squeezebox Boom istället som en någorlunda portabel enhet som kunde flyttas runt i huset lite som man ville. Utan batteridrift är enheten dock fortfarande beroende av ett eluttag vilket begränsar rörligheten en aning.
Det följer med en ganska keckig liten fjärrkontroll som styr basala funktioner. Har du en Controller eller kör via en app är det långt bättre alternativ för att kontrollera Squeezebox Boom. Eller så manövrerar du spelaren via knapparna och rattarna på framsidan. Det tar ganska lång tid innan man fattar att det stora hjulet inte kontrollerar volymen utan är till för att manövrera i menyerna.
Trots att Boom är en ganska liten enhet excellerar den faktiskt med betydligt större ljud än vad man först tror är möjligt, även när volymen vrids upp. Eftersom högtalarna sitter ganska tätt ihop lider naturligtvis Boom av en ganska smal ljudbild men för vardagslyssning fungerar den över förväntan. Vill du verkligen lyssna på musik krävs förstås ett HIFI-system.
Vår slutsats är att Boom fungerar bäst som utökning av en befintligt Squeezebox-installation om du behöver en liten enhet i ett rum som saknar befintligt ljudsystem och där kravet på bra ljud är relativt måttligt. Om du dessutom redan har en Controller eller smartphone att fjärrstyra den med blir Squeezebox Boom riktigt enkel att använda.
Plus
Bra ljud
Välbyggd
Minus
Ganska dyr
Ej batteridrift
Squeezebox Radio
Ca pris: 1200 kr.
Den som gillar Squeezebox Boom men tycker att 2000 kronor är i saftigaste laget kan kasta ett getöga på Squeezebox Radio istället som kan betecknas som ett lite enklare alternativ av samma koncept. Squeezebox Radio är en betydligt kompaktare enhet och därför kommer den med monohögtalare vilket kanske många avfärdar som oanvändbart. Vår egen uppfattning är att ljudkvaliteten ändå är snäppet viktigare och den hade definitivt varit sämre om den här enheten hade hyst dubbla men mindre högtalare. Visst är ljudet inte lika fylligt i mono men Squeezebox Radio klarar ändå att generera riktigt bra sound från de lägre frekvenserna upp till diskantregistret. Som köksradio eller i badrummet är Squeezebox Radio perfekt.
En rejäl förbättring jämfört med Boom är den 2,4 tum stora färgskärmen som motsvarar skärmen på Squeezebox Controller. Med andra ord kan den inte bara visa menysystemet utan även bilder i form av exempelvis cover art. Via skärmen kan man också fjärrstyra vilken annan Squeezebox-enhet som helst inom samma system.
Squeezebox Radio går att köra utan server om man i första hand är intresserad av internetradio. Exempelvis är det väldigt smidigt att köra den officiella Spotify-appen och enkelt komma åt alla sina spellistor men givetvis underlättar i så fall en fjärrkontroll eller styrning via en smartphone, framför allt om du vill leta efter ny musik.
För drygt 400 kronor kan man slå till på ett Accessory Pack som förutom laddningsbara batterier innehåller en enklare fjärrkontroll. Det känns lite snålt att dessa tillbehör inte ingår från början men samtidigt är det bra att enheten inte kostar för mycket. Många har inget behov av att flytta på enheten och då är ju uppladdningsbara batterier egentligen onödigt.
Plus
Kompakt
Bra skärm
Minus
Batteri kostar extra
Spelar inte musik via USB
Squeezebox Touch
Ca pris: 2500 kr
Den senaste medlemmen i Squeezebox-familjen har inga inbyggda högtalare utan ska precis som Squeezebox Receiver anslutas till ett externt befintligt ljudsystem. Den stora skillnaden jämfört med Receiver är att Touch har försetts med en stor pekskärm i färg för att styra spelaren. Det går egentligen helt tvärtemot konceptet att ha all styrning bekvämt i en fjärrkontroll eller mobil så på det sättet känns Touch som en lösning som är tänkt att fungera även på egen hand.
I likhet med Radio klarar Touch strömmande tjänster utan server. Även möjligheten att spela musik direkt från USB-enheter och minneskort är ett steg bort från kravet på server som tidigare nog har skrämt bort en hel del köpare som vill undvika krångel till varje pris. Genom att ansluta en extern hårddisk till Squeezebox kommer man åt sina lokala filer på ett väldigt enkelt och intuitivt sätt. Ytterligare en finess som skulle förenkla saker och ting vore stöd för protokollet DLNA som låter mediaenheter enkelt prata med varandra över nätverket men det saknas tyvärr i Squeezebox Touch. Det krånglar framför allt till det om man vill köra serverprogramvaran på en NAS.
Den som vill utöka sitt serverbaserade Squeezebox-nätverk till ytterligare ett rum där befintligt ljudsystem finns har att välja mellan en Receiver eller den 1500 kronor dyrare Touch. Visserligen har Squeezebox Touch stöd för 24-bitars ljud men förutom det är det svårt att motivera merkostnaden. Om alla enheter dessutom styrs från fjärrkontroll eller mobil, vad är då poängen med en pekskärm?
Däremot kan Squeezebox Touch vara en bra stand-alone spelare för den som vill slippa servermeckandet och bara plugga in en USB-disk med musik. Dessutom fungerar den klockrent med den officiella Spotify-appen.
Plus
Bra ljudkvalitet
Stöd för USB-enheter
Minus
Dyr
Stödjer inte DLNA
Artikeln fortsätter: Squeezebox genom tiderna ››
logitech squeezebox