PRYLPORTALEN

Hjälmkameror och drönare fångar unika vinklar under Formel 1

Publicerad Uppdaterad

Den nya tekniken förhöjer tv-sändningarna av årets Formel 1-säsong.

Nya kameravinklar och ny kamerautrustning kommer att ta Formel 1-fansen ännu närmare racingen i år. 

Hjälmkameror testades under träningslopp förra året, men kommer nu att rullas ut under kvalrundor. Det rör sig troligen om upp till fyra förare som kommer utrustas med hjälmkamera. Tekniken verkar bara kompatibel med en viss hjälmmodell än så länge. Bilmonterade kameror har funnits länge, men hjälmkameran väntas ta tv-tittaren ännu närmare hjärtat av racingen.

– Vi tänkte att så fort vi löst hjälmkameran så kan vi använda den överallt, säger Dean Locke, F1:s chef för media och sändningar, till Motorsport.com.

En kamera kommer också att monteras lågt nere vid bilens främre vinge för att fånga känslan av hög hastighet. Kameror kommer också att finnas i depåerna, samt placerade för att fånga oväntade händelser under loppet. 

Drönarfotot kommer att användas mer frekvent under säsongen. Helikoptermonterade kameror har länge använts för att fånga loppen från ovan, men drönarfoto har historiskt sett varit ganska begränsat. Förmodligen på grund av säkerhetsfrågor. Nu verkar däremot Dean Locke tycka att drönarna nått punkten när den kan användas på ett utökat sätt.

– Vi har kollat noga på drönare. Inte nödvändigtvis för att ersätta en helikopter, för det är faktiskt en annan typ av bild, säger Locke.

Halvvägs in i säsongen kommer troligen drönarna att börja användas.

I artikeln på Motorsport.com går de mer på djupet i frågan.