PRYLPORTALEN

HP vill ersätta flashminne med memristorer

Publicerad Uppdaterad

Glöm SSD och DRAM. Snart är de supereffektiva memristorerna som härmar hjärnan här.

Det är kanske inte så att du måste skjuta upp dina planer på datoruppgradering med SSD-diskar, DRAM och SRAM men faktum är att HP verkar rätt säkra på att den här nya tekniken inte alls ligger långt bort i tiden.

Namnet memristor är en hopdragning av "memory resistor" och är en elektronisk komponent som HP lyckades konstruera för några år sedan. Kretsarna består av titanoxid och är mycket små samtidigt som de klarar minst samma hastighet som DRAM. Memristorn fungerar så att kretsen ändrar resistens beroende på åt vilket håll strömmen går och det fina är att den kan behålla resistensen även när strömmen är avslagen.Det mest intressanta är att memristorer till skillnad mot vanliga halvledarminnen kan lagra en hel skala av värden, inte bara den binära ettan eller nollan. På det sättet påminner memristorn om mänskliga nervceller och någon gång i framtiden kanske nya superintelligenser kan bygga på den här tekniken.

I närtid är det dock vanlig datalagring som kommer bygga på memristorer. Utvecklingen har gått fortare än förväntat och redan 2013 väntas de första kommersiella produkterna där memristorer kommer gå under namnet ReRAM.

Andreas Liebert