PRYLPORTALEN

Humax BXR-HD+ övertygar på alla punkter

Publicerad Uppdaterad

Det är svårt att hitta negativa saker att säga om Humax nya digitalbox som klarar de nya hd-kanalerna i marknätet. Till slut fann vi i varje fall en liten detalj att klaga på.

För att kunna se de nya hd-kanalerna i marknätet krävs hårdvara med stöd för nya sändningstekniken DVB-T2. Det ena alternativet är att köpa en ny box som den vi testar här. Den som inte vill ha en separat box måste istället köpa en tv av senaste snitt. Tyvärr räcker det inte bara med att köpa en ny CA-modul med CI+ eftersom själva mottagaren även måste vara kompatibel med DVB-T2, något som dock är fallet med de flesta tv-apparater av årets modell.

Den som vill behålla sin tv satsar alltså på en box. I det här fallet en box för nästan 4000 kronor utan abonnemang. Den som binder sig 24 månader för Boxer Mix á 179 kronor i månaden får ner kontantinsatsen till drygt 2000 kronor vilket kan vara ett alternativ för den som ändå vill ha ett kanalpaket men hd-kanalerna ingår inte. Boxer HD är ett tillvalspaket för 59 kronor i månaden som ger TV3 HD, TV4 HD, Kanal 5 HD, National Geographic Channel HD och MTVN HD.

Stor men snygg
Humax BXR-HD+ är en ganska stor digitalbox men ändå tillräckligt snygg för att kunna stå framme på tv-bänken utan att skämmas. Fronten är sobert svart och smyckas av en stor cirkelformad on/off-knapp som har förförisk blå belysning när boxen är påslagen. Displayen är ganska väl tilltagen och visar kanalnamn i klartext vilket är en bra finess. Längst ned till höger återfinns en usb-anslutning bakom en diskret lucka. Alla andra anslutningar inklusive kortläsaren har placerats på baksidan. Om kortet inte ska delas med andra apparater tycker vi det är en bra lösning eftersom små barnfingrar inte kommer åt det så lätt.

Den initiala rutinen med inställningar går fort och redan i inställningsmenyerna noterar vi två viktiga saker. Det ena är att gränssnittet är väldigt snyggt och pedagogiskt implementerat. Det andra och mer väsentliga är att hanteringen verkligen är blixtsnabb. Det är befriande att menyvalen följer knapptryckningarna nästan genast och det gör hanteringen så mycket mer effektiv och följsam.

Suverän EPG
Även EPG:n är riktigt tjusig och har en väl avvägd balans mellan informationstäthet och lättbegriplighet. Ett förhandsgranskningsfönster finns uppe till vänster enligt standard och på tidslinjen får sju kanaler plats med tablåer för en hel vecka framåt. En smart grej är att du kan gruppera tablåerna i enlighet med valfri favoritlista för att bara se det som är av intresse.

Att ställa timern utförs som vanligt genom att klicka på programmet direkt på tidslinjen. Är inslaget taggat som en serie genom tjänsten Boxer Navigator får du frågan om boxen ska spela in hela serien eller bara det aktuella avsnittet. Program som kommer att spelas in får en röd liten klocksymbol i tablån vilket är praktiskt och snyggt. Genomgående är hanteringen i EPG:n väldigt självförklarande, intuitiv och snabb. Gränssnittet är faktiskt utan överdrift bland det bästa vi sett i sådana här sammanhang.

Inspelning
Humax BXR-HD+ kommer med dubbla mottagare vilket tillverkaren utnyttjat till max. Inte bara kan boxen spela in två kanaler samtidigt utan även visa en tredje om den ligger inom samma frekvensnät som en av de två andra. Timeshift finns här också naturligtvis, upp till två timmar buffrar boxen automatiskt så att du inte ska behöva missa något viktigt.Slutsats
Humax BXR-HD+ är en riktigt trevlig bekantskap och det märks att tillverkaren har lagt ner möda på att ge användarna en riktigt bra helhetsupplevelse. Gränssnittet är både snyggt och oerhört användarvänligt vilket gör det till ett rent nöje att hantera den här boxen. Dessutom uppskattar vi extrafinesserna skarpt. Utan vidare kan vi utnämna BXR-HD+ till den bästa HD-PVR:en just nu som kommer med stöd för de nya hd-kanalerna.

Humax BXR-HD+

Andreas Liebert