PRYLPORTALEN

Hundrafemtiotusen för Super Mario i guld

Publicerad Uppdaterad

För samlarna är det tv-spelens heliga graal. Den extremt sällsynta Nintendo-kassetten tillverkades i 26 exemplar 1990 och nu har en bytt ägare via Ebay.

Med en prislapp på nästan 150 000 kronor bör detta vara världens dyraste tv-spel. Det rör sig om en specialkassett till NES som togs fram i samband med Nintendo World Championships som avlöpte 1990. Rent spelmässigt är det dock ingen höjdare, kassetten innehåller tre minispel: Super Mario Bros, Rad Race och Tetris.

Tävlingen för 19 år sedan gick ut på att samla så många poäng som möjligt under sex minuter och 21 sekunder för respektive spel. Totalt spelades åtta omgångar i tre olika åldersgrupper och hela spektaklet ändade i en stor final hos Universal Studios i USA.

26 guldkassetter


Totalt tillverkades 116 kassetter för tävlingen men bara 26 guldpläterades för att delas ut till vinnarna. Av dessa 26 har endast 12 dykt upp offentligt för försäljning under alla år som gått. Förra året slumpades ett exemplar bort för struntsumman 120 000 kronor.

I år hade priset alltså gått upp. Köparen, en viss JJ Hendricks var i alla fall nöjd, speciellt med tanke på att budet var uppe över 200 000 kronor mot slutet. Det visade sig dock att de båda toppbuden var falska och mr Hendricks fick därför en fet rabatt på 50 000 kronor.

För dig som inte är torr bakom öronen och aldrig upplevt tjusningen med 8-bitars grafik kommer här ett litet smakprov. Det är så här riktiga tv-spel ska se ut.

Super Mario