PRYLPORTALEN

Imac: Fenomenala 27 tum

Publicerad Uppdaterad

Årets upplaga av Imac ger dig kraft att göra det du vill. Vi har testat 27-tummaren.

Ska vi starta utvändigt så har det inte skett särskilt mycket jämfört med den första unibody Imacen i aluminium, som vi kunde packa upp ur boxen 2009. Den 27 tum stora skärmen med inbyggd dator står sig fortfarande väl och smälter snyggt in i alla miljöer. Storleken kräver förstås att du har möjlighet att ställa den en bit från skrivbordskanten för att inte gå hem med skelande ögon och öm nacke efter att ha suttit och tittat in i de 2560 x 1440 pixlarna. Det är snudd på att vi känner oss små när vi har en så här stor skärm framför oss.


Blixtsnabb med massor av fart

På skärmens baksida finner vi nog den nya versionens tydligaste uppdatering. Precis som på uppdateringen av de bärbara Macbook Pro har det gjorts plats för ett par nya Thunderbolt-portar, som på sikt ska ta livet av de långsammare usb-portarna, som Imacen i dag har fyra av. Om Apple får som de vill alltså.

Hastigheten är upp till 20 gånger snabbare med den nya Thunderbolt-teknologin och totalt ska det gå i upp till 10 Gigabit per sekund i båda riktningar. Det låter fantastiskt och är i sig en riktigt fet funktion i denna arbetsmaskin. Det är lite synd att vi inte kan testa denna funktion fullt ut, då möjligheterna till att ansluta en extern hårddisk med samma teknik inbyggt är ganska små idag. Vi väntar spänt på större utbredning.
Under DVD-ingången på sidan av skärmen har det beretts plats för en SD-kortläsare. Det är en funktion du inte visste inte hur mycket saknat saknat den möjligheten innan du fått den.


Närmar sig Mac Pro
Imac levereras i 21,5 och 27 tum och priserna startar kring 11 000 kronor för den minsta utgåvan. De 21,5 tummen kommer att vara nog för de flesta, men sitter du med stora film-, musik och fotouppgifter så går den större modellen inte av för hackor. För den tyngsta 27:an startar priset på 18 000 och vill du ha Intel Core i7-processorn springer det iväg till dryga 20 000 kronor.
Vi testade den sistnämnda och med i7-processorn och grafikkortsuppdateringen till AMD Radeon HD 6970M grafikprocessor med 1 gigabyte GDDR5 blir det en Imac som kan hävda sig väl mot de kraftigare och dyrare Mac Pro-maskinerna. givetvis är den inte riktigt lika starkt, men det är otroligt att denna enkla tingest, som från start bara behöver en enda strömkabel har så mycket kraft till att hantera ljud, film och fotofiler på en och samma gång.


Varm som en kokplatta
På skärmsidan är det inte mycket att anmärka på vad gäller dess prestanda. Däremot är det tydligt att all denna kraft och prestanda, allt krut i Imacen, har ett pris. Maskinen blir nämligen väldigt varm. På många andra datorer märker du inte av maskinvärmen och om du gör det försvinner den mellan fötterna under skrivbordet. Här känner du av värmestrålningen mot ansiktet väldigt väl. Det behövs inte många minuter igång innan den övre delen av baksidan av skärmen har samma temperatur som en bortglömd skenande kokplatta. Det är lite överraskande, men vi är villiga att bortse från det då prestandan är så pass hög.


Sammanfattning
Att kalla denna uppdatering för en revolutionerande nyhet är att skjuta en bit över mål, men med Thunderbolt-tekniken, grafikkortsuppdateringen och möjligheten att utnyttja den omtalade Facetime HD-webbkameran är det i vart fall en framtidssäkring av denna smått fenomenala produkt.
Vi gillar den här underbara maskinen, och redan efter ett par dagar har vi fått det svårt att nöja oss med skärmstorleken på vår bärbara Macbook Pro.

Jörgen Rudbeck