PRYLPORTALEN

JVC CA-EX-S1

Publicerad Uppdaterad

Lite mer riktig stereo än en fjompig Ipoddocka kanske kan vara något? Vi har testat JVC:s tagning på mikrostereon anno 2011.

”En mikrostereo? Vem använder sådana nuförtiden?”. Det är den vanligaste kommentaren vi fått när vi nämnt vad som står i testlabbet. För det verkar inte vara bättre än att mikrostereon, som var en grundsten i inredningen på många personers tonårsrum, helt enkelt har dött ut i det allmänna medvetandet. Istället verkar det som att du antingen köper en fullständig hemmabio i antingen lösbit eller färdigt paket, eller så nöjer du dig med det ljud som datorhögtalarna, din TV eller Ipoddockan presterar. Trist, men förmodligen är det något åt det hållet som ligger bakom det hela. Så vad gör JVC CA-EX-S1 för att motverka det hela?

Spexigt

En skojig detalj är att högtalarna som medföljer har modellnamnet SP-EX1, ”spexi” helt enkelt. Antagligen omedvetet från namngivarens sida, men det stämmer faktiskt in på hur de låter också.

Det blir nämligen en väldig skillnad på ljudet beroende på vilken källa ljudet har, och det är inte alltid speciellt logiskt, lite som att ljudet skojar med oss. Radio låter exempelvis riktigt klart, rappt och helt enkelt bra ljud genom hela registret, men CD får istället en väldigt tillbakadragen ton som faktiskt får det hela att låta tråkigt. Du kan ställa bas och diskant om så önskas, men högtalare av den här storleken kan låta betydligt bättre. Systemet bygger på de träkonshögtalare som JVC är väldigt stolta över, men det låter som att högtalaren skulle ha behövt lite mer låda för att komma igång på riktigt.När vi testar med systemets huvudnummer, och det som gör att systemet känns någorlunda modernt, Iphonedockan låter det lite som ett mellanting mellan CD och radio. Lite av livfullheten som radioljudet gav, men också rätt mycket av det tillbakadragna som CD-ljudet gav. Lustigt nog, då det komprimerade ljudet hos MP3-filerna rimligen borde ha låtit sämre.

Sammantaget kan vi dock konstatera att det ändå låter både mer och bättre än vad många renodlade Iphonedockor brukar göra, mest på grund av att de går mer på lattjo designade högtalare snarare än bra ljud.

Lättskött

Med Iphone i dockan kan du få upp låtnamn och artist och givetvis även styra musikspelaren via systemets fjärrkontroll. På baksidan hittar vi en videoutgång om du vill kunna spela upp video från din Iphone till en TV och du har även en USB-port för andra maskiner än Apples historier.
Att få snurr på USB-ingången är väl den största utmaningen som systemet bjuder på, och inte ens det är speciellt svårt. På det stora hela är systemet väldigt lättskött och beroende på din smak är det även ganska snyggt. Vi testade den vita utgåvan, men systemet finns även i ett mer nedtonat svart utförande.

Trots allt känns det som ett system som borde ha kunnat smita in på strax under 3 000 kronor. Med ett riktpris på 5 500 kronor kan du komma rätt långt oavsett om du tittar efter andra mikrostereos eller något annat system. Och för de priset känns JVC EX-S1 inte riktigt med i matchen.

Daniel Hessel