PRYLPORTALEN

JVC PX10 är en mäktig hybrid

Publicerad Uppdaterad

Genom att filma i progressiv full-HD är det möjligt att plocka ut skarpa högupplösta bilder ur videomaterialet efteråt.

Svårt att välja mellan en videokamera och en mer inriktad på stillbilder? JVC PX10 är visserligen ingen systemkamera med utbytbara objektiv men har en del andra ess i rockärmen som kan tilltala dem som vill både filma och fota.

För det första får man vara beredd på att förse den här kameran med ett rejält tilltaget minneskort då den formligen äter minne med sin höga samplingsfrekvens på 36 Mbps när den filmar i full hd-upplösning. En delförklaring till detta är att kameran filmar i progressivt format vilket innebär att varje enskild bildruta är en komplett bild till skillnad mot interlace där bara halva bildinformationen sparas. Det här betyder att filmaren kan spola tillbaka i materialet och plocka ut skarpa bilder i storleken 1080x1920 pixlar. Dessutom finns ett superslowmo-läge med 250 bilder per sekund som kan producera coola klipp på vattendroppar och allt det där ni har sett till leda på Youtube.

I kameraläge är det emellertid 12 megapixels upplösning som gäller men skruvar man ner till  3840x2160 pixlar klarar PX10 serietagning på 50 bilder i sekunden. ISO6400 finns tillgängligt för fotografering i ljussvaga miljöer men risken för läskigt mycket brus från 1/2,3-tums CMOS sensorn är förstås uppenbar.

Runt 9000 kronor kommer JVC PX10 kosta när den kommer ut i butik denna månad.

Andreas Liebert