PRYLPORTALEN

Kameratest: Nikon S1000PJ med inbyggd projektor

Publicerad Uppdaterad

Höstens kanske skojigaste funktion finns i Nikon Coolpix S1000PJ - en kompaktkamera med inbyggd projektor. Även om det inte bjuds på någon strålande kvalitet är det roligt. Vi har testat.

Med Coolpix S1000PJ relanserar Nikon på sätt och vis diabildsvisningen. Inbyggt i kameran finns en projektor som kan projicera dina bilder på en vägg eller annan yta. Och även om upplösningen 640 x 480 pixlar inte är fantastisk, så funkar det. Upp till 40 tum stora kan de projicerade bilderna bli. Men då krävs ett riktigt mörkt rum. Är det inte så mörkt kan man prova att gå närmare. Projiceringen blir då mindre, men i gengäld så syns den.

Ljussvag

Ljusstyrkan är 10 lumen, att jämföra med andra vanliga led-projektorer med ljusstyrka 100-150 lumen. Jämför man med den portabla projektorn Optoma Pico led-projektor så har den också ljusstyrka 10 lumen, men lägre upplösning än Nikon Coolpix S1000PJ - 320 x 240 pixlar.

Batteriet i S1000PJ klarar av att projicera i en timme. Men det går även att ansluta strömsladden under projiceringen för längre visning. Ett enkelt bordställ följer med kameran så att du slipper hålla i den medan du visar bilder. Medföljer gör också en fjärrkontroll som du även kan använda i fotograferingsläget.

Hoppande pandor


Förutom vanliga stillbilder kan man projicera bildspel, med olika effekter - till exempel kan en panda på olika sätt hoppa in i bildspelet. Hur utvecklarna på Nikon tänkte där är svårt att sia om, men pandorna är lite småroliga och kommer säkert gå hem hos barnfamiljer. Eller hos vuxna för den delen - det är så pass fånigt att det blir skojigt.

Bland de övriga funktionerna på S1000PJ finns D-lighting, motivföljande autofokus (motivlås), rörelse- och ansiktsigenkänning och "best shot selector" där kameran tar flera bilder på samma motiv och sen väljer ut den bild som blev skarpast.

Det finns även ett speciellt porträttläge - "Smart portrait system" på Nikonspråk. Där arbetar fem olika funktioner/inställningar tillsammans för att porträttbilderna ska bli optimala. Riktigt optimala blir porträtten dock inte när man använder det här "smarta" läget. Funktionen känns som ett säljargument mer än som något Nikon lagt ner sin själ i.

Oskarpt i kanterna

Vidvinkel och bildstabilisering är trevliga inslag på S1000PJ men bildkvaliteten är det inte. Man ska inte tro att kameran är bättre på höga ISO bara för att den tillhandahåller ISO 3200 och 6400. På de ISO-lägena sker en nerskalning, men det är ändå ointressant. Kameran presterar dessutom sämre än genomsnittet på ISO1600. Dessutom är objektivet är inte tillräckligt bra. Det blir oskarpt i kanterna och färgfelen (kromatisk abberation) som objektivet ger syns extra tydligt just i dessa oskarpa partier.

Slutsats


Nikon Coolpix S1000PJ är på det stora hela en rolig kamera med den inbyggda projektorn som glansnummer. Men för en kompakt strax under 5000 kronor tycker vi att man ska kunna förvänta sig bättre bildkvalitet.

 

 

Nikon S1000PJ

Elin Parmhed