PRYLPORTALEN

Kameratest: Samsung NV100HD

Publicerad Uppdaterad

Samsung NV100HD kunde ha varit imponerande. Förutom att den är riktigt snygg är den också lätt att använda och tar bra bilder på lågt ISO. Och så den har en pekskärm. Okej, fenomenet pekskärm har vi sett förut, men det roliga med den här är att den faktiskt fungerar. Riktigt bra till och med.

Tidigare har pekskärmarna nästan krävt något slags spetsigt föremål för att navigationen i menyerna inte ska barka käpprakt åt skogen. Så icke med NV100HD. Här fungerar tryck med hela fingertoppar alldeles utmärkt. Och det har aldrig varit så enkelt att ändra fokuspunkt. Ett lätt pet och fokus ligger exakt där du vill ha den.

Förutom pekskärm är kameran utrustad med 14,4 megapixel och vidvinkelzoom motsvarande 28 millimeter bildvinkel. Några av funktionerna är ett antal förvalsprogram och hjälpmedel som tre-stegs-ansiktsigenkänning och en inbyggd retuschfunktion för snyggare hy. Autofotofunktionerna gör att kameran fungerar utmärkt för den ovana fotografen. Samtidigt har fotografen möjlighet att börja experimentera med manuella inställningar och därmed utveckla sitt fotointresse. Skulle inställningarna bli helt galna behöver det inte vara en katastrof. NV100HD har en riktigt bra palett av redigeringsverktyg. Där kan en underexponerad bild bland annat ljusas upp.

Filma i HD

Som kompaktens namn avslöjar går det att spela in film i HD-kvalitet. Den inbyggda mikrofonen är inte överdrivet raffinerad, men så länge det inte brusar för mycket går det åtminstone att ta upp bakgrundsljud. Vill du visa filmen eller bilderna på en tv-skärm kanske det är roligare att lägga på musik istället.

Men det finns såklart en baksida. 14 megapixel i en kamera garanterar inte bra bilder. I NV100HD:s fall ställer det tvärtom till skärpan. På högsta ISO (1600) ger billigare NV9 skarpare bilder. Dålig skärpa gäller också för filminspelningen. Förklaringen ligger troligtvis i att kameran inte orkar med den stora datamängden som HD-inspelning genererar.

Den lilla blixten som är placerad på kamerans övre vänstersida känns både plastig och bräcklig. Dessutom är den placerad precis där man håller i kameran med dubbelhandsfattning och kan till följd av detta inte alltid fällas upp.

Att menyförklaringarna försvinner in under pekfingret är inte heller så lyckat. Visst går det att vrida och vinkla på skärmen för att se texten, men ett förslag på en bättre lösning hade varit att placera menyrubriken högst uppe på skärmen.


Några snabba omdömen om NV100HD:

+ Pekskärmen är en smidig hjälp.
+ Den har en rejäl vidvinkel.

– Blixten är plastig och felplacerad.
– Den har sämre bildkvalitet än lillebror NV9.
– HD-filmningen blir oskarp.

Samsung NV100HD

Amy Lagerman