PRYLPORTALEN

Kindle Fire – läsplattan blir surfplatta

Publicerad Uppdaterad

Amazon har utannonserat den senaste versionen av Kindle, och nu är läsplattan mer surfplatta än någonsin.

Amazon (sluta larva er och släpp era tjänster i Sverige!) har precis gjort Kindle lite mer intressant. Kindle var, tillsammans med Amazons bokaffär, en riktigt tilltalande affär. Under de senaste åren har Amazon byggt vidare och lanserat såväl en musikaffär som videoaffär och molnlagring, tillsammans med en egen app-butik.

Just därför är Kindle Fire så pass intressant. Den saknar 3G-uppkoppling och app-stödet, men istället är det en riktig tungviktare på nöjesfronten. Givetvis finns hela bokaffären tillgänglig, men även de 17 miljoner låtar som musikaffären erbjuder samt det över 100 000 filmer och tv-serieavsnitt som videoaffären erbjuder. Plattan i sig har ”bara” åtta gigabyte lagringsutrymme, men det är för att Fire har stark koppling till Amazons molnlagring. Med Whispersync håller Amazon koll på vart i boken du är om du byter enhet, eller vart i filmen du var när du kommer hem och växlar från platta till TV.Kindle Fire i sig är en sjutumsplatta med IPS-skärm, stryktåligt gorillaglas och stöd för 16 miljoner färger. Processorn är dubbelkärnig och trots detta landar priset på 199 dollar (strax under 1 400 kronor, trolige 1999 kronor om de får för sig att släppa plattan här).
Förinstallerat finns även en egenutecklad webbläsare, så egentligen är det bara 3G som saknas för att det ska vara ett riktigt attraktivt nöjeserbjudande.  För visst skulle du vara sugen på en Fire om den kom till Sverige?
 

Daniel Hessel