PRYLPORTALEN
LG 42LW550 - Ett framgångsrecept
LG går sin egen väg i 3D-vågen och vi konstaterar att fördelarna väger tyngre än nackdelarna.
Inte alltid först med innovationer, men alltid prisvärd. Det är en passade devis för koreanska LG som för det mesta kämpat i skuggan av väldiga konkurrenten Samsung. Visst har även LG överraskat ibland med nya innovationer men oftast har det varit Samsung som i kraft av sin ekonomiska muskler tagit ledningen i teknikrejset.
Med hänsyn till ovanstående är det rätt kul att LG väljer ett eget spår när det gäller 3D i hemmet. Ja, helt eget är det förstås inte med tanke på att även Philips och amerikanska tv-tillverkaren Vizio har slagit in på det passiva spåret men det är definitivt LG som sticker ut hakan längst när företaget påstår att detta är framtiden när det gäller 3D i tv-apparaterna. Självklart har Samsung kontrat med att LG:s teknik ger undermålig kvalitet jämfört med aktiv 3D så det ska bli intressant att jämföra teknikerna sida vid sida.
Vi nämnde prisvärd i början och 14000 kronor för en 42-tummare med den här utrustningsnivån känns rätt ok. Vi testade Samsungs extremt finessrika 8-serie nyligen där priserna börjar på runt 17000 kronor för en 40-tummare. Visst är det en vassare modell på många sätt men frågan är hur många som verkligen är beredda att lägga så mycket pengar på en så relativt liten tv. I det ljuset känns LG:s prisnivå mer human. En 47-tummare i samma serie kostar cirka 17000 kronor och för en 55 tum stor modell måste man idag hosta upp med omkring 25000 kronor.
Sval utsida
Utseendemässigt känns inte LW550 särskilt exklusiv i sitt blanka plastiga kabinett och stora rektangulära bordstativ. Höger och vänster sida av ramen avslutas med en transparant plastlist som i och för sig är ganska snyggt men som designelement var hett för tre år sedan. Utseendet och materialvalet har ju mycket med slutpriset att göra vilket bör vägas in i kalkylen men visst är det svårt att undvika jämförelser med exempelvis Samsungs modeller som ser betydligt hetare ut.
Det här är en lcd-tv med kantmonterade dioder för bakgrundsbelysningen vilket också betyder att chassit kan slimmas ner ordentligt. Med bara knappt tre centimeter på djupet är det här en smidig apparat som gör sig väldigt bra upphängd på väggen. På baksidan återfinns en förväntad uppsättning anslutningar inklusive fyra hdmi varav en är försedd med så kallad audio return channel. Om en lämplig receiver hakas upp mot tv:n via den porten är det inte nödvändigt att dra en separat optisk ljudkabel från tv:ns inbyggda digitalmottagare till ljudsystemet. Det är positiv att LG placerat terminalerna åt sidan eller nedåt vilket förenklar en tajt vägghängning. En analog ingång och rs-232 för kontroll och service pekar visserligen fortfarande rätt ut men det är ju särskilt betydelsefulla anslutningar i sammanhanget. Slutligen hittar vi CI-porten för modul och smartcard här på baksidan. Förutom Com Hem så stödjer mottagaren DVB-T2 vilket innebär möjlighet till de nya HD-kanalerna i marknätet över sändarnät 6.
Fjärrkontrollen matchar tv:n ganska bra och ger väl inget direkt lyxigt intryck. Funktionaliteten är det däremot inget fel på och LG tänker ergonomiskt genom att bukta upp de viktiga knapparna för volym och programbyte. På undersidan är dessutom fjärrisen fasad i mitten så att den ligger stadigt i handen. En ganska trevlig bekantskap på det hela taget.
Enkel EPG
Förutom högkvalitativt Blu-ray material så hårdtestar vi alla tv-apparater med inomhusantenn för att verkligen se hur mottagaren hanterar halvtaskig digital signal. Den här modellen klarar det bra och hittar snabbt alla tillgängliga kanaler som kan sorteras in i upp till fyra favoritlistor efter eget huvud. Ett tryck på knappen Guide tar oss in i EPG:n som är av enkelt snitt. Istället för att lägga upp ett liten ruta med aktivt tv-program i vänstra övre hörnet så läggs tablåerna helt sonika över bilden. Grafiken är inte speciellt detaljerad heller, bland annat måste man aktivt hämta programinformation när man stegar sig genom utbudet istället för att texten visas automatiskt och bara fem kanaler får plats på tidslinjen. Vi kan inte komma undan känslan att den här EPG:n är anpassad för äldre tittare med krasslig syn eller teknikovana i allmänhet. I likhet med många andra nya tv-apparater erbjuder för övrigt LW550 inspelning till USB-hårddisk. Det är enkelt att programmera inspelningar genom att markera önskat program i EPG:n och välja inspelning.
Även LG satsar på Smart-TV. Knappen märkt Home tar oss till ett samlingsgränssnitt där ett preview-fönster samsas med ingångar till tv:ns ordinarie inställningsmenyer likväl som EPG och ingångsväljare. Här finns också små smidiga paneler med olika funktionalitet. Till exempel Smart Share som ger åtkomst till externa resurser, en programguide i miniatyr, lista för kommande inspelningar och Premium som samlar alla online-appar.
Vissa tjänster som SF Anytime och Headweb går ganska bra att styra från fjärrkontrollen men exempelvis Youtube och Facebook mår definitivt bättre av effektivare textinmatning. Ett sätt att uppnå detta är via LG:s fjärkontrollapp för Iphone eller Androidtelefoner. När vi testade tv:n var antalet appar begränsat och LG:s appbutik hade ännu inte slagit upp portarna men det är ju något som förhoppningsvis kommer ändras under året. Något LG bör jobba med för övrigt är de långa laddtiderna när apparna startas. I vissa fall tar det omkring 10 sekunder med animerad laddningsskärm innan det händer något vilket naturligtvis är för lång tid.
En intressant nyhet är att LG byggt in en klient för den kraftfulla mediaspelaren Plex. Genom att ladda ner gratisprogrammet Plex Media Server är det väldigt enkelt att både ta del av media som finns lagrat på en dator men även strömmande innehåll som hämtas online via plugins. Dessutom kan Plex automatiskt hämta metadata i form av exempelvis omslag, bilder, handling, regissör och mycket annat. Vi har inte hunnit testa Plex ingående men kan redan konstatera att den här typen av lösning är långt mer flexibel och användbar än traditionella integrerade mediaspelare.
I motsats till en del av LG:s mer påkostade modeller finns tyvärr inget THX-bildminne men läget Film ger ett ganska bra resultat med realistisk färgtemperatur och avvägd ljusstyrka när väl bakgrundsbelysningen tonas ner en aning och de flesta "bildförbättrande" finesser i stil med konturförstärkning stängs av. Frontglaset är inte speciellt reflektivt vilket är positivt när man tittar på i tv i upplysta miljöer.
Bildkvaliteten på vanlig lågupplöst digital-tv är överlag godkänd med bra uppskalning och låg brusnivå. Färghanteringen kunde dock vara bättre. På nära håll ser man då och då färggradienter i ansikten istället för sömlösa övergångar i hudtonerna vilket bidrar till lite plastiga uttryck. På normalt tittavstånd, ett par meter eller så, är dock det övergripande intrycket att bilden håller ihop ganska bra.
Givetvis ger högklassiga högupplösta bildkällor ett helt annat resultat vad gäller skärpa och detaljrikedom. Förmåga att återge svärta så djupt som möjligt är viktigt för att ge bilden bra tryck och uttrycksfull kontrast och här presterar LW550 ungefär vad man kan vänta sig i prissegmentet. I totalt mörker framgår det att svart snarare är mörkgrått men under normala omständigheter har inte det så stor betydelse. I likhet med de flesta andra led-modeller med kantmonterad bakgrundsbelysning lider modellen av en del clouding. Det innebär att ljusfördelningen inte är 100 procent uniform och att panelen läcker en smula ljus i framför allt hörnen. Återigen har det dock rätt liten betydelse vid vanlig användning.
Slutsats
LG LW550 är en tv i mellansegmentet och levererar ungefär det man kan förvänta sig. Vanlig 2D-återgivning är klart godkänd men söker man extremt djup svärta och topphantering av digitala tv-kanaler finns det bättre alternativ. Smart-tv funktionerna känns inte riktigt färdiga och vi har inte haft möjlighet att testa allt än, men initiativet är lovande om LG ser till att fixa det som saknas. Mest imponerade är faktiskt Cinema 3D som på pappret lät tveksamt men i verkligheten känns som en framgångskoncept. Får vi gissa kommer fler tillverkare än LG och Philips sälja 3DTV med passiv teknik nästa vår. Kanske till och med Samsung?
Andreas Liebert