PRYLPORTALEN

Lista: Brödrostarna som Gud glömde

Publicerad Uppdaterad

I designvärlden finns det en uppsjö av produktidéer som ratats av de högre makterna. Här listar vi fem brödrostar som du förmodligen aldrig kommer att äga.

Normal021falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:10.0pt;font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:#0400;mso-fareast-language:#0400;mso-bidi-language:#0400;}Det finns designkoncept som av olika anledningar är dömda att aldrig sättas i fullskalig produktion. Detta gäller även brödrostar. Någon dag kanske vi får se supersnygga och hyperflexibla modeller som inte bara värmer brödet, utan även fixar hela frukosten - inklusive servering. Men medan vi väntar på dessa underverk kan vi ju alltid roa oss med att kolla på en del av de idéer som siktade högt, men aldrig nådde ens till trädkronorna.

1. Vissa lovar runt men håller tunt. USB-brödrosten finns fortfarande inte i butik. Prototypen (ett bidrag till Elektrolux årliga designtävling) kan bränna in vad du vill – till exempel bilder, texter och logotyper – på brödets yta via en USB-ansluten dator. Hur kul som helst! Varför har Electrolux inte startat massproduktionen?

2. Vad tycks om den här genomskinliga brödrosten? Visst, det finns andra genomskinliga brödrostar på marknaden, men få är så slimmade och minimalistiskt eleganta som denna. Glasskivorna hettas upp och rostar brödet – eller så var det tänkt i alla fall. I verkligheten blev glaset aldrig tillräckligt varmt. Den här skönheten kom inte längre än till konceptstadiet den heller.

3. Hallå Toasty! Vad är nu detta? Ser ut som en gammal kassettbandspelare. Den vill vi ha! Nix. Finns inte. Nähä, det kunde man ju ha gissat. När någon äntligen tar fram en liten enkel brödrost med en grym retro-design, då blir det kalla handen från tillverkarna. Aaaarrrgghhhh!!!

4. Låt oss presentera: The Glide Ceramic Toaster. Usch och fy! Varför döptes den inte till: ”Typexempel-på-en-överpretentiös-konstskoleelevs-försök-till-funktionalistisk-industridesign-med-ett-aningens-osedligt-namn-och-utseende”? Visst, den kanske är praktisk, men ett stort tack riktas ändå till alla tillverkare av hushållsmaskiner för att den här skapelsen aldrig släpptes ut på marknaden.

5. Slutligen har vi då The Rollertoaster. Fyndigt namn? Jodå. Smart koncept? Njae. Den designades 2006 och tycks, precis som exemplen ovan, sitta fast i utvecklingshelvetet. Det är kanske inte så svårt att förstå varför den aldrig sattes i produktion, men idén med att låta det färdiga brödet rulla ut direkt på ett fat är ju inte så dum ändå…

Om man är intresserad av brödrostar som faktiskt har blivit tillverkade kan man titta in på brödrostmuseet: The Cyber Toaster Museum. Och glöm för all del inte att man också kan bege sig till det riktiga brödrostmuseet (The Toaster Museum) som är inhyst i The Henry Ford Museum i Dearborn, USA. Någon som känner för ett besök kanske?

Leif Jessen