PRYLPORTALEN

Lyckad iPhone-debut för Opera Mini

Publicerad Uppdaterad

Webbläsaren Opera Mini rusade rakt in på förstaplatsen på nedladdningslistor världen över när den nyligen gjordes tillgänglig i Apples App Store.

Opera Mini har funnits ganska länge för andra typer av mobiltelefoner, men ägare av iPhone och iPod Touch har fått vänta på möjligheten att surfa runt med den norska webbläsaren. Tidigare i veckan annonserade dock Opera att de hade fått tummen upp av Apple och att appen skulle finnas tillgänglig som en gratis nedladdning inom kort.

Nu, några dagar senare, står det klart att intresset för webbläsaren är väldigt stort ute i Apple-världen. På de nedladdningslistor för gratis applikationer som redovisas i Apples iTunes Store, har Opera Mini intagit förstaplatsen i nästan alla länder. Endast Australien sticker ut från mängden och har spelet Bird Strike högst upp, en placering före Opera Mini (just nu).

Så, är Operas webbläsare verkligen så fantastisk att den förtjänar att ligga på topp överallt, eller är det kanske så att väldigt många har laddat ner den bara för att den är gratis? Vår kollega Erik Mörner på systersajten mobil.se, har snabbtestat Opera Mini och är hyfsat positiv. Läs hela testet här och se en jämförelse som mobil.se har gjort mellan Opera Mini och Safari, nedan:

Hoppar man runt lite på nätet och försöker få grepp om vad folk tycker om Opera Mini, verkar det dock vara rätt många som har laddat hem den eftersom det inte kostar något att köra en testrunda. De flesta återvänder ganska fort till den webbläsare (oftast Safari) som de redan har vant sig vid.

Om Opera Minis lysande listplaceringar även betyder att webbläsaren snart kommer att dominera bland användare av iPhone och iPod Touch, återstår alltså att se.

Leif Jessen