PRYLPORTALEN

Mediaspelaren som är en surfplatta

Publicerad Uppdaterad

Archos är lika skönt galet franskt som Citröen än gång brukade vara. Nu kommer ännu en spejsad mediaspelare fullproppad med funktioner. Nytt är Android som operativsystem.

Som man tidigare utlovat har nu Archos presenterat sin första portabla enhet som är baserad på Android. Det är en vidareutveckling av mediaspelaren Archos 5 som har fått tillägget Internet Tablet i modellbeteckningen. Och den nya enheten kan nog ses lika mycket som en sorts surfplatta som en mediaspelare.

Eftersom den har Googles operativsystem Android kan dess funktioner utökas genom program som laddas ned från Android Market. Enheten kan kopplas upp direkt med wlan eller via en mobiltelefon med bluetooth. Vill man ringa röstsamtal är det enbart ip-telefoni som gäller, då den inte har några funktioner för att ansluta till mobilnätet.



Eftersom Internet Tablet bygger på den tidigare modellen Archos 5 har den också ett antal multimediafunktioner. Skärmen är på 4,8 tum och har upplösningen 800x480 bildpunkter. Den har stöd för ett antal olika filformat för att visa film och bilder samt att spela upp ljud.

Genom en dockningsstation som säljs separat man också använda den för att spela in video och musik från andra enheter. Den har både en fm-radio med rds och en fm-sändare för att sända ljud till en annan ljudanläggning.

Lagringsutrymmet varier beroende på om man väljer den version som har en hårddisk på 160 gigabyte eller den som har ett flash-minne på 32 gigabyte. Måtten skiljer sig också åt mellan dessa. Längd och bredd är 143,2x78,8 millimeter men tjockleken varierar mellan 10,4 mm för flash-versionen och 20 millimeter för hårddisk-varianten.

- Den kommer att vara aktuell för Norden, säger Jonas Rhedin på Ekab som är generalagent för Archos i Sverige.

Några svenska priser och lanseringsdatum finns inte än men på Archos webbplats kan man redan nu beställa Archos 5 Internet Tablet. Med flash-minne kostar den 299,99 euro, med hårddisk blir priset 349,99 euro.

Henrik Thoresson, Andreas Liebert