PRYLPORTALEN

Motorola Actv – Träningsklocka med extra allt

Publicerad Uppdaterad

Motorola har släppt en träningsklocka som slår åt precis alla håll den bara kan.

Vid en första anblick ser Motorola Actv ut att vara Motorolas svar på Apples Ipod Nano, med en bunt träningsfunktioner inbyggt. Det stämmer visserligen, men ur träningsperspektiv innebär Actv en hel del nya funktioner.

Actv som musikklocka
Sett ur vinkeln ”det är typ en Ipod Nano” finns det mycket skoj att hämta här. Precis som Sony Ericssons blåtandsskärm Live View finns det möjlighet till att koppla ihop telefonen för att kunna se när någon ringer, sms och så vidare.

Actv kommer att säljas i två storlekar, 8 och 16 gigabyte, för att få plats med all musik du behöver.  Lurar petar du in antingen via hörlursuttaget eller så kopplar du upp dem via blåtand. Funkar inte musiken du själv har så finns även en inbyggd FM-radio.

Actv som träningsklocka
Ovanstående är visserligen coolt, men det är träningsfunktionerna som är det intressanta. Givetvis finns ANT+ inbyggt för att du ska kunna koppla ihop dig med befintlige pulsband, effektmätare, kadensmätare och så vidare. Utöver det finns även BTLE, eller bluetooth low energy, som är blåtandsorganisationens svar på ANT+.

Faktum är att Motorola Actv har Bluetooth 4.0 inbyggt, som både lirar med de lite mer strömkrävande prylarna som exempelvis hörlurar innebär, men också med strömsnåla prylar som exempelvis pulsband.

Det slutar dock inte där. Enheten har även Wifi inbyggt för att automatiskt kunna skicka upp din träningsinfo direkt till Motorola Actvs webbportal, som fungerar ungefär på samma sätt som Garmins Mygarmin, Nikes webbtjänst eller Runkeeper. Just uppladdningen via en dator är det som känns lite mossigt med befintliga träningsklockor och det här är en grym lösning (även om Garmin verkar ha något eget på gång i samma stil).

Utöver GPS är klockan även fuktsäkrad och utrustad med accelerometer för att närmare kunna mäta din träning. Batteriet ska räcka för fem timmar motion utomhus, tio inomhus och uppåt två veckor i standbyläge.

Tillbehören
Utöver väntade standardprylar som cykelfästen, armband och sportband presenterade Motorola två hörlurar som känns riktigt intressanta. SF500 och SF700 är ett trådat och ett trådlöst headset som anpassats för Motorola Actv. Utöver lite vattenskydd finns nämligen pulsmätare inbyggt direkt i hörlurarna, så att du en gång för alla slipper det meckiga pulsbandet.

Osäker Sverigelansering
Motorola Actv kommer att kosta 249 respektive 299 dollar för de olika minnesstorlekarna, vilket antagligen kan översättas till 2 500 respektive 3 000 i Sverige. Hörlurarna landar på 99 och 149 dollar, 1 000 och 1 500 i Sverige.

Nackdelen, som det mesta med Motorola, är att de är väldigt svåra att få något vettigt ur när det kommer till svensk lansering, så i dagsläget är det inget vi vet om lurarna. Då de är baserade på Android finns det heller inget ord om de kommer att kunna snacka med Iphone, även om det är mindre troligt.

Spontant känns Motorola Actv som en grym satsning. Det enda som saknas i specifikationerna är ett heltäckande vattenskydd och sensorer för att kunna mäta simning, som Swimsense eller Garmins Forerunner 910XT.

Daniel Hessel