PRYLPORTALEN
Motorola Xoom - Den första Android-plattan
Motorola Xoom är på många sätt en pionjär och en milstolpe. Men det märks att den var tidig ur startgroparna.
Till slut hittade den även till våra nordliga breddgrader, Googles lilla älskling Motorola Xoom. Var det värt väntan? Både ja och nej. Till det yttre är det här en trevlig platta. Större delen av baksidan täcks av silvrigt aluminium medan överdelen är svart med gummikänsla. En lite udda detalj är att Motorola omsorgsfullt gömt strömknappen på baksidan av enheten i närheten av kameran, vilket är en aning udda och inte helt optimalt.
Din att forma
Överlag så är Xoom en ganska spartansk platta. Utöver tidigare nämnda strömknapp så finner vi bara två knappar för volymreglage, tacksamt nog placerade på kanten av plattan. Spartansk är den även på insidan. Eftersom Motorola har arbetat nära med Google när de tog fram Xoom så är operativsystemet som en blank målarduk. Inte att den är tom, utan att till skillnad från många andra tillverkare har Motorola låtit Android-stommen vara intakt. Eftersom Google ger dig ganska många penslar och färger att leka med är det inte nödvändigtvis ett dåligt beslut. Tack vare att du får en rå Honeycomb-variant, den version av Android som anpassats för surfplattor, är det lätt att själv anpassa hur dig vill att plattan ska se ut och vad den ska inne- hålla. De vanligaste widgetarna och programmen finns med från början, men sedan är det upp till dig själv att hämta ner det du tycker passar från Android Market. Här märker vi dock fortfarande att Market ligger efter App Store, både när det gäller sökfunktioner som kvalitetskontroll av appar men främst i form av utbud till just surfplattor. Underligt nog, med tanke på tidigare nämnda samarbete, är Xoom buggigare än många av konkurrenterna. Flera gånger under testperioden råkar vi ut för program som låser sig eller kraschar helt.
Hastigheten finns där
Prestandamässigt står sig Xoom väl med konkurrenterna. Kärnan utgörs av dubbelkärning 1 gigahertz-processor som gör plattan riktigt snabb. Huvudkameran är på 5 megapixel och kameran för videosamtal är på 2 megapixel. Här ska du dock inte förvänta sig några underverk, kameror på plattor, oavsett tillverkare, är mer eller mindre värdelösa och trots att Xoom exempelvis klarar av att filma i 720p så är resultatet inget du kommer att visa upp på nästa Sundance-filmfestival.
Skärmen imponerar däremot inte speciellt mycket. Den är ganska benägen till att spegla omvärlden vilket gör plattan mer eller mindre omöjlig att använda utomhus i dagsljus. Den är heller inte speciellt ljusstark eller har allt för bra färgåtergivning.
Tyvärr märks det att tiden har kommit ikapp Xoom. Det finns helt enkelt områden där konkurrenterna har utvecklats längre. Det innebär inte att Xoom är en dålig surfplatta, den är bara inte tillräckligt bra.
David Boda