PRYLPORTALEN

Närmare titt på Windows 7

Publicerad Uppdaterad

Med bara 68 dagar kvar till att Windows 7 lanseras för allmänheten har det blivit dags att möta verkligheten. Prylportalen har tittat lite närmare på vad vi har att vänta oss 22 oktober när Microsofts nya operativsystem kommer.

Windows 7 väntar runt hörnet och lanseringen kommer närmare för varje vecka. Många har redan fått en provtur genom en så kallad msdn-licens som är till för just testkörning och demonstration. Det känns som det är hög tid att ta en närmare titt på det nya operativsystemet och några av dess nya funktioner.

Bland det första vi fick reda på var att aktivitetsfältet ska ha förbättrats och det är just mest visuella förändringar i gränssnittet som hänt under de tre år som Vista funnits. Större ikoner i aktivitetsfältet likt Mac OS och fler möjligheter att skräddarsy grundfunktionerna kommer att finnas.

Tre nya sätt att hantera fönster
Att hantera öppna fönster kan vara ett helvete i vilken Windows-version som helst och Microsoft har därför adderat tre nya hjälpfulla sätt i ett försök att förbättra detta.Ett av de här sätten är Aero Shake som innebär att du bara klickar tag i det fönster du vill ha öppet och skakar musen så minimeras alla de andra fönstren automatiskt.

Ett annat sätt som Windows 7 hanterar multipla öppna fönster är Aero Peek. Det här gör det möjligt att gå igenom de fönster som man har öppet och fortfarande se skrivbordet. De fönster man har öppna som täcker ikoner på skrivbordet blir genomskinliga och på så sätt  behöver man inte minimera och flytta runt sina fönster för att hitta det man söker. En funktion som bara finns i Home Premium, Pro och Ultimate-editionerna.

Den sista fönsterfunktionen heter Snap och är ett nytt sätt att ändra storleken på fönstren genom att dra dem till utkanten av skärmen. Beroende på vilken kant du drar dem till kommer fönstren att expandera, uppåt maximeras fönstret och om du vill ha två fönster sida vid sida drar du dem mot varsin kant.


Lättare att skapa nätverk
Windows 7 gör det äntligen riktigt lätt dela med sig av filer och skrivare på hemmanätverket genom en funktion som kallas Home Group och verkar snabbt ha blivit en favorit bland testpiloter. Den enda haken är att minst två datorer måste ha det nya operativsystemet och att gruppen måste skapas av användare med Home Premium, Pro eller Ultimate-edit, men vem som helst kan ansluta.

En annan ny funktion är Jump Lists som gör att du kan återvända till dokument, bilder, webbsidor eller låtar som du använder varje dag. Listan öppnas genom att högerklicka på programikonen. Microsoft berättar att ett klick på ikonen för Internet Explorer 8 ger dig en lista på dina mest frekvent besökta hemsidor och Media Player 12 till exempel dina mest spelade låtar. Det går även att editera sina egna Jump Lists till att snabbt komponera nya e-mail eller liknande.

Bättre prestanda viktigaste förändringen

Nyckeln till Windows 7 är prestandaförbättringarna som ska hjälpa oss att arbeta och leva med det nya OS:et. Den stora anledningen till att Vista använder så mycket ram-minne är att massa processer körs i bakgrunden, något som ska Windows ska syssla mindre med.

Microsoft säger också att det ska gå snabbare att komma igång från viloläge och att datorn ansluter till trådlösa nätverk snabbare med 7. Om inte blåtand eller någon av portarna används så ska inte den processen heller köras vilket tillsammans med andra förbättringar inom energisparfunktionen, ska leda till strömsnålare datorer. Något som framtida netbooks kan dra stor nytta av.

Sedan tidigare vet vi även att Windows 7 har samma krav på prestanda och samma hårdvarukompatibilitet och färska tester visar att Sju klår Vista SP2 prestandamässigt men får se sig slagen av XP SP3.

Förvirrande uppgraderingskarta
I början av augusti offentligjorde Microsoft en karta över uppgraderingsmöjligheterna, och de såg till en början minst sagt konfundersamma ut. Tack och lov har ZDnet gjort en förenklad version som syns här nedan. Om du faller in i de gröna fälten, grattis - din uppgraderings kommer bli enklare och befintliga filer, program och inställningar kommer att behållas. Hamnar du däremot i det blåa havet, betyder det att du måste göra en Custom Install, vilket faller någonstans mitt emellan en uppgradering och en ominstallation från scratch. Summa sumarum så är alla där ute som kört på Vista ganska safe, medan alla som suttit kvar vid XP kan få förbereda sig på lite sveda och värk.