PRYLPORTALEN

Netbook med Chrome OS till sommaren?

Publicerad Uppdaterad

Googles Chrome OS har vi hittills endast fått se i en beta-version, men nu påstås det att den första netbooken med det nya operativsystemet kan komma redan i år.

Det surrar av rykten om Googles kommande Windows-krossar-operativsystem, Chrome OS. Enligt interna dokument från Google skall en dedikerad Google Netbook börja fylla butikernas hyllor redan till hösten 2010. ”Chromebook” lär få en 10,1” TFT HD-ready multi-touch-skärm, 64 GB SSD (solid state drive, ingen vanlig hårddisk), 2 GB RAM, WiFi, 3G, Bluetooth, Ethernet, USB, webcam, 3,5 mm ljud-ingång och en kortläsare. Detta hävdar den engelska fan-siten chromebook.co.uk, som också säger att den förinstallerade mjukvaran skall inkludera Google Maps, Gmail, Google Docs, Google Calender och Google Search by Voice.

Acer på gång med en miljon Chrome-netbooks
Enligt ryktescentralen Digitimes blir det dock inte Google själva, utan Acer, som kommer att vara först på marknaden med en netbook baserad på Chrome OS. I en intervju med Bloomberg, säger Acers VD, Jim Wong, att de planerar att slänga in Chrome OS i minst 10% av de netbooks de beräknas sälja under 2010 - vilket skulle betyda drygt en miljon exemplar.

Samtidigt rapporterar Channel News i Australien att Samsungs lokala IT-chef, Phil Newton, har sagt att Samsung kommer att släppa en netbook med Chrome OS i Australien, senare i år.

Oavsett vilka som faktiskt blir först ut med Chrome OS i sina netbooks, så vore det trevligt om de kunde se till att få ut dem så snart som möjligt. Kanske redan till sommaren? Snälla...

Leif Jessen