PRYLPORTALEN

Nike+ Sportwatch GPS

Publicerad Uppdaterad

Tomtom och Nike har gått ihop för att göra GPS-klocka till löpare. Tyvärr verkar inte någon hänsyn ha tagits till verkligheten.

Pulsklockor med inbyggd GPS, där du kan överföra dina jogging- eller cykelturer till en dator och få ut närmast oändliga mängder information om din träning är inget nytt påfund. Bland annat Polar och Garmin har gjort det i flera år, men samtidigt har även mobiler med GPS vuxit fram med liknande funktioner. Redan 2007 lanserade Nokia ett program kallat Sports Tracker, som utnyttjade GPS-mottagaren i Nokia N95 för att logga dina träningsrundor. Även om appen med tillhörande webbtjänst var ambitiös blev den väl kanske aldrig världsledande, men den visade hur navigationssatelliter kunde användas till något nytt. Exakt samma tankar finns i den myriad av träningsappar som Android- eller Iphoneägare kan utrusta sin telefon med, Såsom Runkeeper, Endomondo eller Runtastic.Så varför skulle du köpa en ändå ganska dyr klocka för att göra något som din mobil redan klarar av? Faktiskt känns deras existensberättigande något ansträngt när apparna till mobilen blir allt smartare. Dock brukar GPS-mottagaren i de här lite mer dedikerade enheterna vara lite mer exakt och med formen av ett armband får du lättare att snabbt överblicka din träningsrunda samtidigt som du är mitt uppe i den.

Klockan är ganska smidig och tar inte upp speciellt mycket plats på armen.

Hoppjerka

Har du en Nike+-förberedd sko kan du para ihop klockan med Nikes fotsensor för ytterligare något mer exakta resultat och för att kunna använda klockan inomhus där GPS-satelliterna inte finns tillgängliga. Tyvärr finns ingen koppling till pulsband eller kadensmätare för cykeln, vilket är trist eftersom konkurrenterna åtminstone erbjuder pulsband. Faktum är att tidigare varianter av Nikes egna löpprylar har stöd för pulsband, men här syns inte en tillstymmelse till ihopkopplingsmöjligheter för sådana tillbehör. Faktiskt är klockan så pass inriktad på löpare att du inte ens kan välja någon annan träningsform, vilket gör att cyklister och promenadsugna får lite lustiga data med klockan.

Uppdatering:
En uppmärksam läsare har talat om att klockan är kompatibel med pulsbandet Polar Wearlink. Tyvärr är detta inget som syns i själva klockan, eller nämns någonstans i vår manual. Pulsbandet i fråga kostar ungefär 700 kronor extra, vilket  gör klockan ännu lite dyrare samtidigt som det inte riktigt verkar som att Nike vill att du ska använda pulsband till klockan.

Tre knappar gör klockan lätthanterad.

Med klockans tre knappar är dock hantering av klockan ganska enkelt och, ett stelt armband till trots, är den rätt bekväm att bära. Displayen är lagom stor och riktigt tydlig i mer eller mindre alla lägen.

Under våra löprundor drog vi med oss Garmins äldre GPS-klocka Forerunner 305 och en Iphone med Runkeeper installerad för att se hur Nikes klocka skötte sig mot konkurrenterna. Slutresultatet blev, med ett tiotal meters differens, ganska lika med andra ord. Garmin och Tomtom höll sig hyfsat lika, medan den normalt så griniga Runkeeper var den mätenhet som mätt upp längst sträcka. Däremot hade Nike-klockan ingen som helst aning om hur långt du sprungit under själva löpningen. Den hoppade både fram och tillbaka så mycket som 1,5 kilometer under själva löprundorna. Ett exempel var mellan sex och sju kilometer in i rundan, där Garmin-klockan hela tiden gick i rimlig men jämn hastighet uppåt och Nike-klockan nervöst studsade mellan 5,5 kilometer och 8,5 kilometer till synes godtyckligt. Att använda klockan för att hålla koll på hur långt du sprungit samtidigt som du springer är således lönlöst, men slutresultatet verkar den få rätt åtminstone, vilket är aningen viktigare.

Enbart för dig som är löpare som synes.

Buggfest
När vi försöker ladda över träningsdata till datorn visar det sig snabbt att varken webbtjänsten eller appen fungerar till Mac, där kraschar appen och sajten vägrar ladda vissa element. I Windows går det bättre, om än fantastiskt segt. Även om webbtjänsten innehåller många smarta funktioner, som exempelvis att i förväg planera och rita upp löpturer, tar den alldeles för lång tid på sig att ladda sidor.

Nike och Tomtom har alltså gjort en GPS-klocka med inte ens hälften av de funktioner som konkurrenternas klockor fixar, samtidigt som den inte verkar ta upp data bättre än den betydligt smidigare appen till mobilen. Trist på en så pass snygg klocka.
 
Inget pulsband så långt inställningarna kan nå...

Daniel Hessel