PRYLPORTALEN

Nikon gör det utan speglar

Publicerad Uppdaterad

Det har flödat spekulationer runt de nya kamerorna men nu är Nikon V1 och Nikon J1 offentliga.

Det handlar om ett helt nytt kamerasystem i den spegellösa klassen, systemet har fått namnet 1 och ska naturligtvis konkurrera med Micro Four Thirds och Pentax Q.

Nikon V1 är modellen som riktar sig mer åt fotoentusiasten och J1 är den något enklare. Sensorn har en storlek på 1 tum, vilket innebär att den är 13,2 x 8,8 millimeter av CMOS-typ och en upplösnig på 10,1 megapixlar. Att sensorn är liten gör att hela kameran kan krympas ner i storlek då objektivfattningen inte behöver vara så stor.Nikon använder sig av en hybridautofokus i sina nya kameror vilket ska göra dem väldigt snabba. Det gör att man får en seriebildstagning på 10 bilder per sekund med följande autofokus.

Den nya sensorn som är samma i båda kamerorna ger dem möjlighet att gå från ISO 100 till 3200. På baksidan av dessa kameror huserar en skärm på tre tum. De stora skillnaderna mellan kamerorna ligger i att den mer avancerade V1 har en elektronisk sökare med 100% täckning och en upplösning på 1,44 megapixlar. Båda kamerorna kan fotografera i både raw och jpg samt filma i full HD.

Svenska priser har vi tyvärr inte ännu, men i USA kommer J1 med kitobjektiv att kosta 650 dollar vilket motsvarar ungefär 4300 kronor och den mer avancerade V1 kommer att hamna på motsvarande drygt 5900 kronor. Tillgängligt från och med i slutet av oktober.

Andreas Liebert