PRYLPORTALEN

Nu ska 3D-glasögonen standardiseras

Publicerad Uppdaterad

Äntligen ett steg i rätt riktning. Den mäktiga amerikanska organisation CEA har tröttnat på att tv-tillverkarna inte använder samma standard för sina glasögon och vill se förändring.

Även om LG och Philips har lanserat 3DTV-alternativ med billiga passiva polariserande glasögon är aktiva glasögon med elektroniska lcd-slutare alltjämt dominerande. Även om den aktiva tekniken är bättre såtillvida att den klarar full hd-upplösning är en klar barriär för köp priset. Mellan 1000-1500 kronor per par kostar glasögonen vilket blir mycket i slutändan om hela familjen ska utrustas.

Om nu 3DTV till slut slår igenom skulle man kunna tänka sig att man tar med sina egna aktiva glasögon till grannen när man vill kolla på den där matchen eller filmen. Om grannen till exempel har en Samsung och du själv en Sony har det dock tagit stopp. Trots att det är samma teknik i grund och botten har tillverkarna inte brytt sig om att standardisera sina produkter så att de ska gå att använda med varandra. Sinnessjukt, eller hur?

Det tycker Consumer Electronics Association (CEA) också som är tillverkarnas egen intresseorganisation. Nu anser CEA att tillverkarna får skärpa sig och enas om en gemensam standard vilket skulle hjälpa att få fart på 3DTV-försäljningen. Vi får väl se om tillverkarna tar sin egen organisation på allvar men kan man komma överens om en gemensam telefonkontakt ska det här väl inte var någon konst?

Andreas Liebert