PRYLPORTALEN

Nunnor ber med hjälp av RSS

Publicerad Uppdaterad

Tänk dig en rss-feed som bara levererar dåliga nyheter. Lägg sedan till en order med nunnor som avgett tysthetslöfte. Välkommen till Poor Clares kloster.

I York ligger Poor Clares kloster. Här lever nunnorna i tystnad, spartanskt och omodernt. Tills nu, när bönestunderna ska uträttas med hjälp av RSS-feeds.
Det är brittiska tidningen The Guardian som har besökt de tysta nunnornas högkvarter som nyligen fått ett teknologiskt nytillskott. Det är en maskin som  nunnorna har döpt till Goldie. Den bistår nunnorna med dåliga nyheter via RSS. Och dåliga nyheter är något som dessa nunnor aldrig kan få för mycket av.

Poor Clares ber nämligen för omvärlden, men tidigare har man förlitat sig på nödrop som inkommit brev- eller telefonledes. Nyligen installerades också en gemensam dator med internetuppkoppling i klostret så att nunnorna skulle kunna bistå med stöd även via epost. När några studenter på Goldsmiths universitet i London fick höra talas om det digitala intåget hos Poor Clares fick de en idé. resultatet blev Goldie, vars koncept är enkelt och effektivt. På Goldies skärm visas alla nyheterna och i takt med att rss:er med rubriker om katastrofer och ond bråd död rullas upp så ber helt enkelt de nio nunnorna för människorna de läser om. Inte ens tysta nunnor är teknikfientliga när de kan hjälpa människor i nöd att komma närmre Gud tydligen.

 

Andreas Hermansson