PRYLPORTALEN

Ny drömhögtalare från Focal-JMlab

Publicerad Uppdaterad

Med Stella Utopia EM, tror Focal-JMlab att de har fått fram en högtalare som kan vara ett prisvärt alternativ till ultraexklusiva flaggskeppet Grande Utopia EM. Om nu 750 000 kronor någonsin kan kallas "prisvärt".

Strax utanför Lyon i sydöstra Frankrike, ligger staden Saint-Etienne. Där har Focal-JMlab, i trettio år, designat och tillverkat några av de främsta högtalare som världen har skådat. 1993 satte företagets skapare, Jacques Mahul, igång produktionen av Utopia – en serie högtalare som, i audiofilkretsar, blivit smått legendariska och representerar Focals mest påkostade modeller för hemmabruk.

Diablo, Scala och Grande, som är de tre första modellerna i den tredje generationen Utopia-högtalare, började rulla ut från fabriken för drygt ett år sedan. I mitten på 2009 (de skyndar långsamt på Focal) kom mellanmodellen Maestro, och nu är det dags för den näst största högtalaren i serien att se dagens ljus. Stella Utopia EM, som är det fulla namnet på denna skapelse, är en golvstående tre-vägare med basreflex. Trots att den alltså inte är störst i Utopia-serien, är den – med en höjd på 156 cm och en vikt på 165 kg – en riktig ryggknäckare.

Målet med Stella var att ta fram en högtalare som kunde återge det mesta av välljudet från dess storebror, den majestätiska Grande Utopia EM, men som inte var lika svårplacerad eller lika dyr. För att lyckas med detta, sattes Grande på en bantningskur. Hela konstruktionen fick en slankare form, och modulen med mellanbas-elementet (placerad högst upp på Grande) togs bort. Man behöll dock den övriga element-bestyckningen, inklusive den unika diskanten med sin inverterade kalott av Beryllium, samt Focals nyutvecklade elektromagnetiska baselement.

För att öka möjligheterna till optimal integration med rummet som högtalarna är placerade i, fick Stellas delningsfilter samma flexibla inställningsmöjligheter som Grandes. Dessutom sitter Stellas samtliga element, precis som hos tidigare Utopia-modeller, i separata moduler som är svagt böjda mot varandra för att förbättra ljudets punktformighet vid lyssningspositionen.

Grande Utopia EM

Trots ovanstående likheter, finns det naturligtvis en hel del som skiljer de bägge modellerna åt. Den som hoppas att Stella skall vara en Grande i ett aningens mindre format, hoppas nog på för mycket. Men med tanke på att Stella ändå bara kostar hälften så mycket, och att fördelarna med den större modellen kan vara bortkastade om den inte får utrymme att spela ut ordentligt, så kan nog Stella säkert ändå vara en hygglig kompromiss.

Mer information kan ni få från generalagenten P.L.Audio.

Leif Jessen