PRYLPORTALEN

Nya inställningar på Facebook hotar integriteten

Publicerad Uppdaterad

Du som loggar in på Facebook idag möts av nya säkerhetsinställningar. Om du inte gör ett aktivt val kommer en stor del av din personliga information att bli offentlig.

Tanken är god eftersom de ändrade rutinerna syftar till att förenkla vem som får tillgång till vad när man exempelvis laddar upp fotografier och videofilmer på sina sidor. Problemet är dock att Facebook har valt att de förvalda inställningarna delar ut personlig information till alla. De som inte gör några förändringar kommer att få se information om sin familj, relationer, arbete och inlägg indexerade i sökmotorerna. Dessutom kommer "vänners vänner" bland annat få tillgång till alla dina bilder och religösa och politiska åsikter (om du nu har lagt upp sådan information).

Självklart har man ett personligt ansvar för att kontrollera vilka inställningar man godkänner men frågan är varför inte de tidigare säkerhetsinställningarna är förvalda. Det är inte orimligt att anta att många användare inte fullt ut förstår vad de skall ta ställning till och slentrianmässigt godkänner de nya villkoren.


Ändra förvalen till "Tidigare inställningar" för att behålla din nuvarande säkerhetsnivå.