PRYLPORTALEN

Nya kameror från Sony

Publicerad Uppdaterad

Sony har visat upp ett par riktigt snabba systemkameror och en med proffsfunktioner i kompakt format.

Storebror i den här releasen är Sony SLT a77, den är utrustad med bland annat Sonys nyaste processor för att kunna hantera stora mängder information snabbt. Något som behövs eftersom den lika nyutvecklade sensorn är full av pixlar, 24,3 miljoner stycken för att vara korrekt. Det ger en väldigt hög upplösning och det är imponerande att man kan tuta på med 12 bilder per sekund med den filstorleken.

När det kommer till a77's förmåga att se i mörker så skulle man kunna säga att förmågan att se i riktigt ljusa omgivningar nästan är bättre. Visserligen går ISO-känsligheten upp till 16000, men det kan nästan inte räknas som fascinerande med dagens mått mätt. Däremot kan a77 gå ner till ISO 50 vilket ger bra möjligheter att använda långsammare slutartider i starkare ljus.

Den elektroniska sökaren har en upplösning på 2,3 megapixlar och ger användaren möjlighet att direkt se förändringar i bilden när han eller hon ändrar slutartid, bländare eller vitbalans. Däremot tar den nya sökaren mer ström än skärmen, så vill man ha ut så många bilder som möjligt ur en batteriladdning är det faktiskt bättre att använda skärmen som sökare.

Några svenska priser har vi tyvärr inte fått för Sonys produkter än, men i USA kommer endast huset att kosta runt motsvarande 9000 kronor och i ett paket med en nyutvecklad standardzoom, 16-50 f/2,8 kommer det att kosta 12 000 kronor. Men som sagt detta är de amerikanska priserna som alltid ligger en bit under de svenska. Kommer att finnas på marknaden från och med Oktober.

Sony NEX-7

I ett ganska litet skal har Sony lyckats få in en APS-Csensor med 24,3 megapixlars upplösning och ISO-möjligheter mellan 100-16000. Andra funktioner som följer med från de större systemkamerorna SLT a77 och SLT a65 är sökaren som även hos NEX-7 har 2,3 megapixlars upplösning. Även serietagningen är imponerande snabb, tio bilder per sekund i ett läge som prioriterar hastighet. Hur bra autofokusen hinner med återstår att se.För att komplettera den elektroniska sökaren har NEX-7 även en stor 3 tums skärm på baksidan, skärmen kan vinklas antingen 90 grader uppåt eller 45 grader neråt.

Filmar gör kameran i AVCHD format, den är även kompatibel med den nya versionen av detta formatet vilket gör att den kan filma antingen i 50b/s eller i 25b/s. Likt Olympus Pen-serie har även NEX-7 färdiga filter i kameran som kan användas för att släppa lös kreativiteten hos fotografen.

Även för NEX-7 har vi bara amerikanska priser, för bara huset kommer men på amerikanska marknaden få betala ungefär 7600 kronor och i paket med en 18-55 zoom kommer den att hamna på cirka 8800 kronor. I november kommer den ut på marknaden. 

Andreas Liebert