PRYLPORTALEN

Nya Withings Body Scan mäter det mesta – även nervaktivitet

Publicerad Uppdaterad

I samband med teknikmässan CES i Las Vegas presenterar Withings den nya hälsostationen Body Scan som kommer med flera nyheter.

Withings Body Scan är designad för att ge användaren enkel tillgång till en mängd olika kardiovaskulära mätningar vid varje invägning. Bland funktionerna finns mätning av nervaktivitet, hjärtfrekvens, EKG-inspelningar och vaskulär ålder. 

En nyhet är det utdragbara handtaget som i kombination med andra viktsensorer ger en mer exakt viktmätning. Noggrannheten ska vara inom 50 gram. 

Handtaget spelar också en stor roll när hälsostationen spelar in EKG för att upptäcka avvikelser. Två uppsättningar elektroder finns placerade på varje sida av handtaget. Det finns också en uppsättning elektroder i vågens platta. 

Elektroderna i plattan och i handtaget använder bioelektrisk impedansanalys för att mäta kroppssammansättningen – helkroppsfett och vattenprocent, invärtes fett, samt muskel- och benmassa. Du får även avläsningar för enskilda kroppsdelar, inklusive bål, armar och ben. 

Impedans fungerar som så att en elektrisk signal på mycket låg nivå skickas från elektroderna i plattan och handtaget. Algoritmerna i vågen mäter motståndet, impedansen, för att få kolla på kroppens sammansättning. Det tar mindre än tre sekunder. 

Betydelsen för användaren kan vara att få veta om för mycket gett omger vitala organ i bukområdet. Det kan vara ett tecken på ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Genom att mäta svettkörtelaktivitet i fötterna och dagligen utvärdera användarens nervaktivitet kan Body Scan tidigt upptäcka avvikelser. När svett utsöndras kan prylen till exempel värdera den sudomotoriska funktionen genom att mäta förmågan att frigöra kloridjoner. 

Vad har det för betydelse för användaren? Avläsningen av allt det där presenteras i Withings app som en poängsumma. Låg nervaktivitet kan vara ett tecken på neuropati som är en vanlig komplikation vid diabetes. 

Body Scan består av en yta i härdat glas med hög motståndskraft. Den är utrustad med ett uppladdningsbart batteri som räcker upp till ett år och en stor, högupplöst 3,2-tums LCD-färgskärm som visar de siffror som mäts. Förutom att all information presenteras i en app.

Body Scan förväntas bli tillgänglig under andra halvan av 2022 till ett rekommenderat återförsäljarpris om cirka 3 300 kronor. 

Withings.com kan du läsa ännu mer om detaljerna.