PRYLPORTALEN

Övervakningskameror: D-link DCS-930L & DCS-932L

Publicerad Uppdaterad

D-Link DCS-930L
D-Link har två delar som slår högre än något Logitech kan erbjuda, trådlöst nätverk och priset. DCS-930 är i sig ingen ny modell utan den har funnits ute på marknaden ett tag. Varianten här med ett L på slutet har utrustats med lite mer minne för att kunna fungera ihop med My D-Link som lanserades samtidigt som själva kameran. Tjänsten består dels av ett användarkonto så att du kan se kameran via D-Links hemsida, men det finns även en app till såväl Iphone som Android.Grundinstallationen är enkel och sköts samtidigt som kameran identifieras på nätverket och samtidigt som du kopplar ihop dig med webbtjänsten. Under installationen kan du även tala om för kameran vad du har för uppgifter till ditt trådlösa nätverk för att helt och hållet slippa nätverkskabeln till enheten.

Trådlös stillbild

Prislappen gör sig synlig redan när du tittar på kameran, för den både ser och känns väldigt plastig. Samtidigt gör utformningen att det ser ut som någon slags udda, enögt husdjur vilket ger kameran en del charm.

Väl uppkopplad till nätverket blir vi snabbt varse om att My D-Link visserligen är ruskigt enkelt att komma igång med, både via webbtjänsten och via mobil-appen, men samtidigt ruskigt begränsat i sina inställningar. Som ett alternativ erbjuder D-Link deras gamla gränssnitt för inställningar som du kommer åt via webbläsaren. Medan det är både stelt och stundtals ganska förvirrat ger det dig snabbt full kontroll över alla inställningar du kan tänkas behöva. Främst handlar det om möjligheten att ställa in notifieringar när kameran upptäcker rörelse samt att justera bildkvaliteten.

Den senare får du dra ner på lägsta möjliga om du vill ha något annat än enstaka stillbilder från kameran när den är uppkopplad via wlan. Den trådlösa uppkopplingen är nämligen så fantastiskt slö att det i princip inte går att få något vettigt flyt i bilden. Ger du upp tanken på ett någorlunda trådlöst övervakningssystem och kör på kabel, eller nöjer dig med stillbilder funkar det dock. Över kabel har vi inga större problem att köra högsta bildkvalitet med enbart några enstaka dipp i uppdateringshastigheten.När det kommer till inställningarna där kameran rapporterar så snart den registrerar rörelse fungerar det hyfsat smidigt och du kan utan problem välja vilka delar av kamerans synfält som ska registrera rörelser och vilka som inte ska det.

Det finns däremot ytterligare ett problem med DCS-930L och det är ljuskänsligheten. I dagsljus presterar den helt okej bilder som ger dig den information du vill ha, men så fort det börjar skymma blir kameran allt mer oanvändbar. Lösningen stavas DCS-932L som är samma kamera, men med IR-dioder för mörkerseende på upp till fem meter. IR-modellen kostar ett par hundralappar extra, men är väl värd sina pengar om du vet med dig att filmning kommer att ske i något annat än väl upplysta rum.Tyvärr finns det inte någon vädertålig modell av kameran, vilket annars hade varit en utmärkt kombination med det trådlösa.
På det stora hela är D-Links kameralösning en riktigt prisvärd sådan. Men samtidigt syns det vart det sparats in eftersom det är ljusår skillnad mellan de kamerorna och motsvarigheten hos Logitech som du kan läsa om på nästa sida. DCS-930L och 932L är dock riktigt bra instegsmodeller för dig som har lite lägre krav och framför allt en lite lägre budget.
Faktaruta. Klicka på bilden för att se den i större format.

Sida 1: intro

Sida 2: D-link DCS-930L & DCS-932L
Sida 3: Logitech Alert 750i & 750e

Daniel Hessel