PRYLPORTALEN

Pixar på Blu-ray

Publicerad Uppdaterad

Animerat, och Pixar-filmer i synnerhet, tar fram det bästa ur din hemmabio. Vi har kollat in de bästa rullarna.

Toy Story 3Recensent / Joakim Helmbrant
Ljud / DTS-HD Master Audio 7.1, Dolby Digital EX 5.1
Bildformat / Widescreen 1080p 1.78:1
Regissör / Lee Unkrich

Läs hela recensionen på Filmforum.se


The toys are back in town. Andy har vuxit upp och ska nu börja på college och leksakerna hamnar efter mycket om och men på förskolan Solsidan. Där kan leksakerna bli lekta med igen och allt ser riktigt bra ut. Men som bekant kan skenet bedra. Varken barn eller befintliga leksaker är riktigt så trevliga som det vid första ögonkastet kan verka.

Filmen introducerar några nya leksaker. Dessa har givetvis ingen chans mot de gamla rent karaktärsmässigt. Woody, Buzz och gänget har ljusårs försprång, men de nya leksaker som introduceras håller sig väl inom ramen för det som är Toy story-känslan och det är viktigt för filmen har ett arv att förvalta och det gör den. Jag skulle till och med kunna gå så långt som att säga att detta är den bästa filmen av de tre med den lilla brasklappen att den behöver de andra två för att vara så bra som den är.

Bilden är helt perfekt. Färgerna är stabila och klara utan att för en endaste liten mikrosekund bli grälla. Pixars gedigna arbete med att få till detaljer återges suveränt och vid varje genomtittning upptäcker jag något nytt som jag inte sett. Ljudet är precis som bilden utan anmärkningar. Det är ett helt excellent ljudspår som inte kommer att göra någon besviken.

Den tredje filmen om leksakerna är minst lika bra som de tidigare två och har sin givna plats i vilken filmsamling som helst. Blu ray-utgåvan är späckad med extramaterial och är dessutom fulländad både vad det gäller bild och ljud.


Pixar short film collectionRecensent / Gherry Svantesson
Ljud / Dolby Digital 5.1, PCM 5.1, Dolby Digital 2.0, PCM 2.0
Bildformat / Widescreen 1080p 2.35:1, Widescreen 1080p
1.78:1, Fullscreen 1080p 1.33:1
Regissör / Andrew Jimenez, Brad Bird, Bud Luckey, Dan
Scanlon, Gary Rydstrom, Jan Pinkava, John Lasseter,
Mark Andrews, Pete Docter, Ralph Eggleston, Roger Gould

Läs hela recensionen på Filmforum.se

En kortfilm kan på fyra minuter skapa mer drama än vad vissa filmer lyckas med på två timmar. På samma sätt kan en kortfilm skapa fler garv än vad fyra normallånga komedier lyckas med, och kortfilmerna från Pixar är praktexempel på detta. Humor är grunden som hela den här samlingen kortfilmer är byggd på, och under 55 härliga minuter presenteras 13 av Pixars kortfilmer.

Man ser den perfekta skärpan och de underbara detaljerna, och allt detta mixat med en full-ständigt mästerlig färgpalett i filmerna. Från filmen Nick Nack och framåt erbjuds vi över lag en riktigt fin bild medan de tidigare kortfilmerna helt klart sänker bildbetyget. The Adventures of André and Wally B ser ut som en smutsig video-transfer med suddig bild, dålig detaljåtergivning och väl överexponerade färger.

De färskaste filmerna vilar på ett PCM 5.1-spår medan den äldre Wally B får nöja sig med PCM 2.0. Lyftet kommer helt klart i musiken till Knick Knack där "hummandet" har en underbar upplösning vilket fullständigt fyller mitt vardagsrum, och ljudeffekterna är även de distinkta och levererar fullt ut. Det är tufft att punga ut närmare 300 spänn för en skiva som innehåller endast 55 minuter huvudattraktion, men tro mig; det är värt vartenda öre. Tretton helt underbara kortfilmer som vävts samman i vad de kallar volym ett av Pixars kortisar, vilket ganska solklart tyder på att det kommer att komma fler. Lifted i 1080p och med ett tillhörande PCM 5.1-spår gör att denna utgåva är ett måste i varje filmsamlares hem.BilarRecensent / Jonas Aronsson
Ljud / Dolby Digital 5.1, Dolby TrueHD 5.1
Bildformat / Widescreen 1080p 2.39:1
Regissör / John Lassete

Läs hela recensionen på Filmforum.se


Åter igen har bolaget Pixar lyckats skapa en gemytlig film för hela familjen. Denna gång har man kastat in bilar som de fysiska karaktärerna och det vi ska lära oss är att inte bli arrogant om din karriär går riktigt bra. Det här är inte Pixars bästa, men inte heller den sämsta. En underhållande stund i soffan, helt enkelt.

Filmen ser riktigt, riktigt bra ut. Jag kommer på mig själv sittandes och kämpa för att lyckas hitta något som jag inte är hundra procent nöjd med, men jag hittar inte något. Det är med en stor fascination som jag lyssnar på detta aggressiva ljudspår som verkligen utnyttjar samtliga kanaler till bristningsgränsen. Allt är precis så klart och tydligt som det kan bli. Det här är utan tvekan det bästa ljudspåret jag har hört i en komedi.

Bilar är en trevlig film för precis hela familjen. Bild och ljud är ren och skär referensnivå, medan extramaterialet inte heller är så pjåkigt.

 

Monsters IncRecensent / Mats Lundberg
Ljud / DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 5.0
Bildformat / Widescreen 1080p 1.85:1
Regissör / Pete Docter

Läs hela recensionen på Filmforum.se

I en parallellvärld till vår, bor monstren i monsterstaden Monstropolis. Företaget Monsters Inc. är energibolaget som genom att samla barnskrik utvinner den energi som driver staden. En dag råkar ett barn av misstag komma med tillbaka till Monstropolis och huvudpersonerna Sulley och Mikes värld vänds upp och ner.

Bilden kan beskrivas med wow, wow och åter Wow! Färgerna verkligen hoppar ut ur skärmen och detaljrikedomen är perfekt. Det engelska ljudspåret har fått en rejäl uppgradering till DTS-HDMA 5.1 och är även det underbart bra. Monsters Inc. är Disney Pixars svagaste länk bland alla sina alster. Ypperlig bild och ljudkvalitet och trots en del negativt kring extramaterialet känns det som ett givet köp om man gillar animerad film.Toy StoryRecensent / Joakim Helmbrant
Ljud / DTS-HD Master Audio 6.1, Dolby Digital EX 5.1
Bildformat / Widescreen 1080p 1.78:1
Regissör / John Lasseter

Läs hela recensionen på Filmforum.se

Det finns filmer som tänjer på gränserna och skapar något nytt. Toy story var först som helt datoranimerad långfilm och blev avstamp för den datoranimerade långfilmen som nu nästan helt konkurrerat ut andra sätt att animera.

DVD-utgåvorna av filmen ser extremt bra ut, men Bluray-utgåvan är strået vassare. Färgerna är bättre och detaljerna är fler. Animationstekniskt har givetvis filmen åldrats och är inte perfekt längre, men det är en femton år gammal film och den ser oförskämt bra ut.

Det DTS HD-MA-spåret som följer med på denna utgåva skäms inte för sig. Fina surroundeffekter, dynamik och en dialog som är enkel att följa och höra. Även det svenska DD5.1-spåret låter mycket bra även om det inte är i klass med HD-spåret. Utgåvan är dessutom späckad med extramaterial. Toy Story är en klassiker som förändrade grunden för tecknad långfilm. Ett givet köp även om du redan äger DVDn.Toy Story 2Recensent / Joakim Helmbrant
Ljud / DTS-HD 6.1, Dolby Digital 5.1
Bildformat / Widescreen 1080p 1.78:1
Regissör / John Lasseter

Läs hela recensionen på Filmforum.se

Toy Story 2 börjar en tid efter slutet på Toy Story. Leksakerna har acklimatiserat sig efter flytten och tillkomsten av Buzz i den förra filmen. Andy ska iväg på det årliga Cowboy-lägret när Woody av misstag går sönder och blir placerad på "hyllan". Detta är inte bra för "hyllan" är porten bort från Andys rum till att bli kastad eller såld.

Den stora frågan när det gäller en BD-utgåva är om den ser bättre ut rent visuellt än DVD-utgåvan som kanske redan finns i filmsamlingen. DVD-utgåvorna av filmen ser extremt bra ut, men Bluray-utgåvan är strået vassare. Jämfört med Toy Story är animeringarna lite modernare vilket märks på texturer och detaljer som till exempel lövverk där löven rör sig individuellt.

Ljudet är i absolut referensklass. Den som inte tror på det övertygas lätt genom att bara se de först minuterna när Buzz gör sin rymdfärd. En superb uppföljare på en suverän film. Ett givet köp
 

Andreas Liebert