PRYLPORTALEN

Porrbranschen fruktar 3D-flopp

Publicerad Uppdaterad

Porrindustrin hängde tidigt på 3D-hajpen men om inte intresset bland tittarna ökar snabbt fruktar branschen ett rejält fiasko för formatet.

Det sägs ofta att porren har ett väldigt starkt inflytande över teknologin som används för bildframställning i hemmen. Den populäraste myten handlar hur VHS krossade Betamax för att den amerikanska porrindustrin valde sida.

Hur som helst står just nu en annan teknologi och vill in i stugvärmen: 3D. Precis som när HD lanserades har branschen för "vuxen underhållning" varit snabba på att anamma 3D-formatet men det dåliga intresset från tittarnas sida är en källa till oro.

Nyligen samlades 3D-branschen i det två dagar långa 3DTV World Forum. En av talarna var Gregory Dorcel, ägare av Dorcel3D som har specialiserat sig på 3D-porr och som är ett av de första produktionsbolagen i världen som erbjuder video-on-demand i 3D.

Enligt Dorcel tjänar porrindustrin inga pengar på 3D-produktioner vilket beror på svagt intresse från tittarnas sida. Detta kan bero på att porrutbudet, i likhet med de vanliga utbudet, är alldeles för litet. Om inte andra aktörer vågar satsa på 3D menar Dorcel att formatet riskerar att bli ett fiasko.

Trots farhågorna anser naturligtvis Gregory Dorcel att 3D lämpar sig ypperligt väl för framställning av rörlig pornografi. Jämfört med normala 3D-produktioner på bio så är djupeffekten rejält uppskruvat i porrfilmerna eftersom publiken, enligt Gregory Dorcel, vill ha en större "wow-effekt". Men det betyder också att filmerna inte kan vara längre än 15-30 minuter eftersom ögonen utsätts för rejäla ansträngningar.

Andreas Liebert