PRYLPORTALEN

Portfri laptop med 4K och trådlös laddning

Publicerad Uppdaterad

En ultraportabel dator som är tunnare än en Ipad och har noll och inga portar.

Den kallas för Craob X och utvecklas av företaget Craob som inte verkar ha någon historia av att bygga laptops.

Men bortser vi från det så verkar Craob X intressant på pappret. Det dramatiskt annorlunda att erbjuda noll och inga portar är kanske det som skapar mest uppmärksamhet. Laddning sker istället trådlöst. Laddaren kopplas in i väggen och fästs sedan på baksidan av laptoplocket magnetiskt. Som en Magsafe för Iphone ungefär.

Inga portar gör också att datorn kan hållas riktigt tunn. Enligt företagets hemsida är den bara 7 mm tunn, vilket gör den tunnare än Apple Ipad 2021 och nästan lika tunn som Ipad Air. 

Laptopen kör Windows på en 13,3 tums 4K-skärm. Vikten ligger på 1,9 pounds, knappt 900 gram. Tunn och lätt alltså. 

På insidan verkar det finns upp till 2TB SSD, upp till 32GB LPDDR5 RAM, och upp till 12:e generationens Gen Intel Core i/-1280P CPU. 

Laddmodulen har även portar som USB-C, Thunderbolt och USB-A, samt SD-kortplats och hörlursuttag. 

Några fler uppgifter verkar inte finnas för tillfället. Inte heller vad gäller pris, om eller när den kommer att komma ut på marknaden. Det står däremot "Coming soon" längst ner på Craob.com

Konkurrensen från surfplattor som man kan koppla tangentbord till torde vara enorm, om grejen är att ha en tunn, lätt och smidig lösning för en portabel dator. Som prylfantaster längtar vi efter att få spana in Craob X på riktigt.