PRYLPORTALEN

Prisdumpning sista chansen för blu-ray?

Publicerad Uppdaterad

Alla tillverkare av blu-rayspelare och filmer håller tummarna när julhandeln börjar ta fart. Än har inte den breda massan övertygats om storheten.

När blu-ray vann "kriget" mot hd-dvd och utsågs till framtidens filmformat trodde många på en gyllene framtid för violett-blå laser och skivor som kan lagra upp till 400 GB. Men trots att Playstation 3-konsolerna är utrustade med en blu-rayspelare som hyllats för sin kvalitet har genombrottet uteblivit hos den breda massan. Skälen är många men de mest betydande har varit de högra priserna på spelare och filmer. Dessutom har skivor som lagringsmedia börjar framstå som förlegat hos dem som redan bläddrar digitalt bland filmerna på hårddiskar i datorer, mediaspelare eller moderna digitalboxar. De förbättringar som tekniken innebär för bild och ljud har heller inte varit så stora att de motiverat ett besök på vinden för att dumpa dvd-samlingen. 

Blu-rayförsäljarna världen över sätter nu ett av sina sista hopp till årets julmarknad. Innebär inte den något genombrott är det frågan om det någonsin kommer. När den amerikanska julruschen traditionsenligt inleddes med den så kallade "Black Friday" hade priserna därför dumpats rejält. Det finns hyfsat nya titlar och klassiker på blu-ray som såldes för cirka 80 svenska kronor. Och en spelare av märket LG hade prissänkts från 3000 svenska kronor till runt tusenlappen.

Enligt analytiker av branschen finns det en blu-rayspelare i över tio miljoner amerikanska hem vid årets slut vilket innebär en fördubbling på bara ett år. Men siffran innebär också att det är betydligt fler jänkare som fortfarande har en dvd-spelare under teven.

– Det är många människor i branschen som biter på naglarna just nu. Alla vill veta vad som händer med blu-ray, säger analytikern Richard Doherty till thewrap.com.