PRYLPORTALEN

Pure twilight

Publicerad Uppdaterad

Nu när sommaren går mot sitt slut kan det finnas en poäng med att förlänga de ljusa tiderna med en gryningssimulator.

Så kallade gryningssimulatorer har varit populära en tid. Konceptet bygger på att en lampa sakta ökar i intensitet på morgonen vilket lurar hjärnan att producera vakna-upp hormoner. Den här modellen kommer från brittiska företaget Pure som inte är så välkända i Sverige men desto större i sitt hemland. Faktum är att Pure är världens fjärde största producent av digitala radioapparater och tillverkaren har nått stora framgångar med sina DAB-modeller. Inte så konstigt kanske då digitalradion har nått betydligt längre i Storbritannien än i Sverige där teknikfrågan har dragits i långbänk.Jämförelsevis finns det omkring 400 DAB-kanaler som når mer än 85 procent av hushållen i Storbritannien. Här i Sverige sänder SR några fjuttiga testkanaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.
Om du trots allt har möjlighet att ta emot DAB-radio och anser att utbudet mot alla odds ser intressant ut erbjuder Pure Twilight kristallklart brusbefriat ljud via sin digitala mottagare. Självklart finns här också vanlig FM- mottagare för den som är hänvisad till gammal hederlig analog signal.

Funktionsrik
Sex LED-lampor står för ljuset och i maxläge förbrukas bara 5,4 Watt trots att styrkan motsvarar 45 Watt räknat i traditionell glödljus- skala. Belysningen används inte bara som gryningssimulator utan också som läs- och nattlampa eller stämningsljus i lägen som ”Fire” eller ”Ocean” som kan kombineras med ljudprogram med exempelvis vindklockor eller syrsor. Lampan har till och med inbyggda vaggsånger som eventuellt med lite tur kan lugna den lille. Via en analog ingång är det möjligt att ansluta externa ljudkällor som en mp3-spelare och lampan har till och med en USB-anslutning för uppladdning av diverse prylar.En riktigt bra finess är att själva lampskärmen är beröringskänslig. Lampan tänder du rätt och slätt genom att genom att hålla handen mot skärmen tills rätt ljusnivå är uppnådd. Givetvis fungerar skärmen också som en jättelik snooze-knapp när larmet går på morgonen och du vill ligga och dra dig ett litet tag till.

Ska vi anmärka på något får det bli på den gröna skärmen som inte är speciellt tydlig i mörkret. Knapparna som sitter runt displayen är dessutom tryckkänsliga och i lite trögt plastutförande om vartannat vilket gör fram- sidan ganska rörig.
slutsatsTrots några små irritationsmoment är Pure Twilight med sitt överflöd av funktioner en rolig produkt med nytänk. DAB är i ärlighetens namn inte speciellt användbart i det här landet men alla andra finesser gör den intressant om du ändå är ute efter en gryningssimulator. Frågan är väl bara om drygt 2000 kronor kan betecknas som prisvärt för den här typen av produkt?

Mikael Hansen