PRYLPORTALEN

Robot hjälper leversjuk gå i skolan

Publicerad Uppdaterad

Lyndon Baty lider av en leversjukdom som tagit kål på i stort sett allt hans immunförsvar. Med hjälp av en radiostyrd robot kan han numera göra något som tidigare var omöjligt: gå till skolan.

Ibland kommer det så många onödiga prylar att vi glömmer bort att tekniken faktiskt kan användas till att hjälpa folk också. Lyndon Baty är en Texasbo som på grund av en elak leversjukdom varit dömd att leva isolerad hemma då hans obefintliga immunförsvar satt stopp för alla former av utflykter utomhus.Men, med hjälp av lite teknik i form av en knappt meter lång ”robot” kan Baty numera gå i skolan nästan som en normal tonåring. Roboten i fråga är en radiostyrd pelare på hjul med både en inbyggd webbkamera för att Baty ska kunna se sig omkring i skolan, men även med en skärm så att hans klasskamrater kan se honom. Lite enkelt kan det sammanfattas som ett videokonferenssystem inbyggt i en radiostyrd bil.

Roboten har namnet Vgo och är ett testprojekt för att se om personer med svåra sjukdomar kan få ett nytt liv ute i samhället med hjälp av dessa maskiner. Vgo är även tänkt att kunna användas i andra delar av sjukvården, bland annat på ålderdomshem där anhöriga kan besöka sina äldre släktingar även om de bor väldigt långt borta. Kanske inte den mest mänskliga av kontakttyper, men för personer som Lyndon Baty gör det all skillnad i världen.


 

Daniel Hessel