PRYLPORTALEN

Så betalar du med Izettle

Publicerad Uppdaterad

Vi har testat mobilbetalningstjänsten Izettle och visar hur det går till.

Vi frågade tidigare via vår facebookgrupp om det skulle vara intressant med en videoguide till Izettle. Ni svarade med ett rungande Ja och videoguiden kan vi se både här i artikeln, men samma klipp publicerade vi även i torsdags med lite ytterligare info.

Tanken bakom Izettle är att såväl privatpersoner som mindre företagare ska få ett enkelt sätt att betala med kort på. Företagaren, som kanske äger en korvkiosk eller något annat lite mindre, får enkelt möjlighet att ta betalt med kort. Som privatperson kan du enkelt lösa försäljningar av dina avlagda prylar till dina polare, få tillbaka en lunchskuld enkelt och så vidare.

Extradosa
Grunden i Izettles tjänst är den lilla dosa du kopplar in i Iphones bottenkontakt. Det är en kortläsare för kreditkortens chip och alltså det som möjliggör betalningen.

Den andra delen är appen och ditt Izettle-konto. Appen är gratis och så är även ditt konto. Efter att ha kopplat kontot till ditt riktiga bankkonto är det bara att börja ta betalt.

Izettle själva tar endast ut en avgift vid transaktion, 1,5 kronor per sådan plus 2,75 procent av totalsumman. Om du exempelvis tar betalt 100 kronor så dras den summan från köparens konto och 95,75 kronor landar på ditt konto inom något dygn.
När betalningen är gjord får du skriva din signatur på skärmen och sedan mailas ett kvitto till dig.Säkerhetsaspekten
Med dosan kan du göra betalningar upp till totalt 60 000 per dag, men du kan även använda appen utan dosan. Då skriver du helt enkelt in kontonumret i appen och kör det den vägen. Maxbeloppet för detta är 500 kronor per dag och är mest tänkt för att kunna skuldreglera dagens lunch med en polare eller något i den stilen.

Men hur är det med säkerheten då? Till att börja med är chipkravet i sig en rejäl säkerhetsnivå. Direkt när du stoppar in ett kort i dosan kollas kortet för att säkerställa att det både är äkta och inte ligger på några spärrlistor någonstans. Vid transaktioner över 200 kronor får betalaren skriva in sitt personnummer då finansinspektionen kräver detta för betalningar över det beloppet. All kommunikation med banker och liknande sker sedan säkert på Izettles servrar.

Fler plattformar
Iphone är lanseringsplattformen och det är till den, Ipod touch och Ipad som du kan använda läsaren i dagsläget. Just när det gäller Ipad är en separat version på väg och beräknas släppas under oktober eller november tillsammans med en rad uppdateringar för Iphone-appen.

När det kommer till Android har problemet legat i kraven för USB-enheter ska hanteras, något som ska vara fixat i och med version 3.2 av systemet. Därmed är en version till Android på gång, men någon tidsplan finns inte i dagsläget.

Izettle må inte vara mobila betalningar med NFC-teknik som vi väntat på ett par år, men det förenklar allt vad betalningar heter och skulle faktiskt, i teorin, kunna vara startskottet för att vi en gång för alla kan göra oss av med kontanter helt och hållet.

Daniel Hessel