PRYLPORTALEN

Så bra är Samsung Galaxy S2

Publicerad Uppdaterad

David rapporterar om sina första intryck av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S2. Med dubbelkärning processor, riktigt stor amoled-skärm, Android 2.3 och en bunt med extrafunktioner får konkurrenterna svårt att hänga med.

Samsung Galaxy S var en av de populäraste Android-mobilerna någonsin. Nu är uppföljaren här och förväntningarna är självklart högt ställda.

Mitt första intryck av Galaxy S2 är något av en besvikelse. Mobilen är utseendemässigt inget som sticker ut. Den är platt, fyrkantig och trots en liten utbuktning på baksidans nedre del, kanske som homage till föregångaren, så är den lika spännande som en svart kakelplatta.

Att Samsung kan göra bra mobilskärmar vet vi redan. Men att de kan göra så här bra skärmar överraskade till och med mig. På föregångaren var skärmen riktigt bra men jag tyckte att färgerna kändes aningen för "konstgjorda", lite för starka helt enkelt. Den känslan är inte lika med Galaxy S2 och den infinner sig inte alls i filmsammanhang.

Färgerna är levande utan att vara överdrivna, skärpan är kristallklar, det svarta är verkligen svart, det vita är verkligen vitt och betraktningsvinkeln är i det närmaste oändlig.Riktigt bra skärm
Den stora och skarpa skärmen kommer även väl tillhands när man surfar. Det är relativt lätt att få en överblick samtidigt som man fortfarande kan läsa texten. Webbläsaren är snabb och webbklipp spelas upp utan problem.

Galaxy S2 presterar även bra när det kommer till vanliga samtal. Ljudet är klart och tydligt och det är ingen i andra ändan som klagar över de inte hör mig.

En annan sak man inte kan klaga på är mobilens snabbhet. Trots att den första testmobilen som Samsung skickar till oss har "fel" processorhastighet på 1 Ghz, den som kommer att finnas i butik har 1,2 Ghz, så är det inget som jag direkt märker av.

Gränssnittet är både nyskapande samtidigt som det är lite halvtråkigt. Samsung har en del smarta funktioner som förhöjer användarupplevelsen. Hur man vill få information och vad man vill få upp direkt på startskärmarna kan man ganska mycket styra själv genom vilka original-widgetar man placerar där.Den inbyggda musikspelaren och videospelaren är båda ganska standard. Det som är nytt, i alla fall för mig, är ett enklare videoredigeringsprogram. På tal om video så har Samsung utrustat Galaxy S2 med en 8 megapixelkamera och mobilen kan filma i full HD. Tittar man på bilder och videoklipp direkt i mobilen så ser de helt fantastiska ut men det har även en hel del att göra med mobilens skärm.

Underligheter
Det finns vissa underligheter med S2 som jag stör mig på. Ett exempel är när jag vill ansluta mobilen till datorn. Vanligtvis med Android-telefoner så räcker det att trycka "anslut lagring till datorn". S2 ska istället krångla till det och dra igång Samsung Kies. Då hittar inte datorn mobilens internminne eller det externa minneskort. Istället måste man avsluta Kies-kopplingen i mobilen, ta sig till "inställningar", "trådlöst och nätverk", "usb-funktioner" och sedan "anslut lagring till datorn". Men inte nog med det, innan man kan få det att fungera måste man först dra ur usb-kabeln annars sparkar mobilen bakut.

Men egentligen är telefonens svagheter bara petitesser. Sanningen är att om jag skulle välja en Android i dagsläget så skulle det bli en Galaxy S2, för har man väl en gång fått uppleva dess fantastiska skärm så vill man aldrig gå tillbaka till något annat.

David Boda