PRYLPORTALEN
Så funkar flerkanals-HIFI
Film på dvd och Blu-ray med surroundljud är vardagsmat men musik är fortfarande övervägande 2-kanalig. Kommer det någonsin ändras?
DVD-A och Super Audio CD, eller vanligtvis SACD, har du kanske hört talas om men vad är det egentligen? Man kan säga att det är en reaktion på de olika flerkanalsformat som har etablerats på hemmabiomarknaden. Dessa format ger ju som bekant en extra dimension till filmljudet genom att erbjuda 5 eller flera helt individuella ljudkanaler plus bas. Jämfört med detta är CD-skivans 2 kanaler rena stenåldern.
Därför är det inte så konstigt att Philips och Sony 1999 tog fram en ny standard för mångkanaligt ljud även för musik: SACD. Skillnaden mot CD är inte bara antalet kanaler utan även ljudkvaliteten som sådan. Även om den "vanliga lyssnaren" oftast inte har några invändningar mot CD:ns ljudkvalitet hör man ofta audiofiler och andra förståsigpåare som beskriver CD-ljudet som "plattare" än t.ex. det analoga ljudet från vinylskivor. De hävdar att det bl.a. beror på CD-formatets smplingsfrekvens på 44,1 KHz som ger en övre begränsning i frekvensregistret på 22 KHz. Även om många människor, framför allt lite äldre tanter och farbröder, inte hör speciellt mycket av frekvenserna på dessa nivåer påverkar de tydligen ändå den totala ljudupplevelsen på ett subtilt sätt.
SACD spelar i en helt annan liga med en samplingsfrekvens på maffiga 2,8 MHz vilket innebär 2,8 miljoner samplingar varje sekund. Det är runt 60 gånger mer än för CD:n vilket medger frekvenser mellan 1 och 100 KHz. I det frekvensregistret måste man vara en fladdermus för att hitta det "platta ljudet".
DVD-Audio
Det konkurrerande formatet DVD-A är mer flexibelt när det gäller ljudkvalitet och låter producenterna välja mellan en rad samplingsfrekvenser. Vanligast är 96 Khz vilket ger en lyssningsfrekvens på 48 KHz som mest. Det är en lägre siffra än vad SACD ger men anhängare av tekniken menar att DVD-A i alla fall är bättre eftersom ljudet komprimeras utan förlust och formatet ger ett större dynamiskt omfång.
Nå, vi vanliga dödliga, som inte har referensanläggningar värda en förmögenhet, lockas nog mer av möjligheten till fler kanaler än två snarare än "bättre än CD-kvalitet". Men vad behövs det för att kunna spela ett SACD-album?
Hårdvara
Det är inte fråga om separata SACD-spelare utan handlar istället en utökad funktionalitet av DVD-spelare i det högre prisskiktet. Trots namnet "Super Audio CD" är det faktiskt DVD-skivor det handlar om vilket naturligtvis innebär att de inte går att spela upp i vanliga CD-spelare. Undantaget är hybridskivor som kommer med två separata datalager varav det ena är vanligt 2-kanalers CD-ljud och det andra är multikanal. DVD-A går däremot aldrig att spela upp på en vanlig CD-spelare
En vanlig missuppfattning är att man får ut multikanals-HIFI genom DVD-spelarens digitala ljudutgång för vidare anslutning till receiverns digital ingång. Men det går inte eftersom befintliga digitala standarder är alldeles för klena för de datamängder som skyfflas ut. Istället måste ljudet avkodas internt i DVD:n för att sedan transporteras analogt till receviern vilket betyder 5 separata kablar. Eftersom inte alla receivers erbjuder analog 5.1-ingång gäller det att du kontrollerar din befintliga utrustning innan du slår till på en DVD-A eller SACD-spelare.
Värt att veta är att de flesta DVD-A skivor kommer med ett parallellt spår med 5.1-ljud i DTS eller Dolby Digital format. Då går det bra att använda digital ut men man får nöja sig med en sämre ljudkvalitet.
Framtiden
Det har gått ganska trögt för både DVD-A och SACD att slå igenom i de breda lagren. Boven i dramat är nog i stor mån att musik är lättillgängligt i form av högkvalitativa okomprimerade ljudfiler på nätet som matchar skivformatens ljudkvalitet. Troligtvis är också ljudkvalitet i två kanaler en oändligt viktigare faktor för den äkta audiofilen än att musiken spelas upp i en surroundanläggning som nästan alltid är optimerad för hemmabioljud.
Andreas Liebert