PRYLPORTALEN

Så gör du fotoalbum med iPhoto

Publicerad Uppdaterad

Vill du placera dina semesterbilder i ett riktigt fotoalbum på lyxigt papper och inte bara lagra dem digitalt? Vi visar hur du gör.

Apples foto-app iPhoto är en riktigt smidig hjälpreda. Den följer med gratis till alla nya macar som en del av iLife-paketet och hjälper dig att göra fotoböcker med professionellt utseende skräddarsydda för dig - och det på nolltid.

Med iPhoto 11 kan du göra en personlig fotobok med tre snabba musklick, men i den här guiden får du många fler tips än så på hur du kan göra din fotobok mer personlig. Du kan nämligen ändra och finputsa på snudd på varenda detalj, allt från boktyp, färger och design till sidsättning.Öppna iphoto och välj foton

Först öppnar du iPhoto från dockan. Sedan väljer du vilka bilder som ska ingå i albumet. När du har valt och markerat din bildsamling går du till menyn i högra hörnet och väljer "bok". Du är nu inne i huvudmenyn där du väljer vilken typ av bok du vill beställa. I toppen väljer du om du vill ha inbunden-, mjuk- eller spiralrygg. Sedan kan du välja och vraka bland alla andra alternativ, som till exempel den övergripande designen. Till höger kan du byta färg på sidorna om du inte bara vill ha vita, till vänster kan du ändra bokens format. Nederst i bildskärmen kan du se ett snabbt exempel på hur boken kommer att se ut med det valda alternativet. Där kan du även ta reda på hur mycket boken kostar att beställa och framställa hos Apple. När du är tillfreds med stil, format, boktyp och färger klickar du på "Create/upprätta".Organisera dina bilder på sidan

Nu är grundinställningarna för din bok klara och det är dags att välja i vilken ordning bilderna ska komma, och inte minst, hur varje enskild sida ska se ut. Vill du ha sidor med bara en stor bild, eller tre på varje sida?

Det går även att skapa en riktig bildmosaik med 16 bilder på sidan. givetvis kan du också välja att lägga in textblock vid sidan av, så du kan få med info om bildtillfället. Allt detta går att lösa i layouten, som du nu fått fram på skärmen. Det enda du behöver göra är att dubbelklicka på den sida som du vill ändra.

Om du skulle råka ångra ditt val av bokrygg så kan du även ändra det här, uppe i översta högra hörnet. När du är tillfreds med allt klickar du på "köp bok" nederst i mitten. Då skickas du till betalningssidan där du förutom pris även får information om leveranstiden, som brukar vara omkring en vecka.

Andreas Liebert