PRYLPORTALEN

Samsung: 3D utan glasögon först om 10 år

Publicerad Uppdaterad

Det har snackats en del om glasögonfri 3D den senaste tiden men det verkar ligga betydligt längre bort i tiden än vi alla hoppats. I alla fall om vi ska tro Samsung.

Samsung lanserade nyligen en 55 tum stor prototyp-tv som kan visa 3D utan glasögon. Då hette det från det koreanska företagets sida att vi mycket väl kan få se skarpa versioner på glasögonfri 3DTV inom bara tre år.

Uppenbarligen var uttalandet lite i optimistiska laget och Samsung gör nu en tredubbel pudel och pratar om minst ett decennium innan den här typen av produkt syns på butikshyllorna. I ett uttalande till teknikbloggen Slashgear säger Samsung att glasögonbefriad 3D idag befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium. För att den här typen av 3D skall fungera tillfredställande krävs minst 32 fungerande betraktningsvinklar för att alla i ett normaltstort rum skall kunna ta del av en skarp bild. Det är rätt många fler än dagens 9 zoner där man måste inta exakt rätt position för att se en skarp och fin 3D-bild.

Samsung säger nu att det i själva verket kommer ta omkring 5 år att ta fram en 32-zoners 3DTV i labbet. Sedan tar det ytterligare 5 år för att ta ner produktionskostnaderna på rimlig nivå och för att infrastrukturen för sändningarna inklusive tillräcklig bandbredd skall hinna ikapp. "Det kommer bli svårt att introducera glasögonfri 3DTV på marknaden inom 10 år" som Samsung själv säger i ett uttalande till Slashgear.

Jepp, det gör ont men Samsung bör veta vad de talar om. Speciellt med tanke på att företaget är störst på rådande 3D-teknologi. På CES-mässan i början av året visade en räcka tillverkare upp prototyper av glasögonfri 3D och kommersiella modeller kändes nästan runt hörnet. De grillerna har Samsung definitivt tagit ur oss nu.

Andreas Liebert