PRYLPORTALEN

Samsung blir generösa med 3D-glasögon

Publicerad Uppdaterad

Aktiva 3D-brillor är svindyra och just priset har varit en viktig faktor i att folk inte orkar intressera sig för 3D. Nu tänker Samsung göra något åt saken.

Uppdaterad 2011-04-28: Artikeln nedan gäller den amerikanska marknaden. I Sverige kommer även fortsättningsvis endast ett par aktiva glasögon följa med varje såld tv. Däremot kommer priserna på extraglasögon att justeras under maj månad. Den enklaste modellen med standardbatteri kommer kosta cirka 500 kronor. Den som vill ha en uppladdningsbar modell kommer att få betala ungefär det dubbla och den slimmade och lätta lyxmodellen kommer kosta omkring 1300 kronor.

 

LG går den allra billigaste vägen med sina 3D-skärmar i år, genom att använda samma slags passiva teknik som biograferna använder. Det gör att de både kan skicka med två par brillor till varje 3D-kapabel TV, men också sälja brillor för mer eller mindre inga pengar alls.

Samsung, som satsar hårt på aktiva brillor istället, har beslutat sig för att göra ungefär samma sak. Först och främst sänker de priset på glasögonen till 50 dollar, vilket borde betyda en prislapp på ungefär 500 här i Sverige. Tidigare modeller kostade ungefär tre gånger så mycket.

Men det är inte allt. Från och med nu kommer de att skicka med två par glasögon till varje TV av 2011 års modell, det vill säga nya 7- och 8-serien. Definitivt ett stort steg på vägen. Nu behöver TV-tillverkarna bara enas om en gemensam standard för brillor och sluta byta teknisk plattform minst en gång om året så kan gemene konsument börja känna sig trygg med 3D-tekniken i hemmen.
 

Daniel Hessel