PRYLPORTALEN

Samsung Galaxy Tab 10.1

Publicerad Uppdaterad

Visst är det här den enda Androidplattan som med sitt smidiga format kan konkurrera med Ipad 2 i dagsläget. Men Samsung har fått kompromissa.

Det måste sägas. Samsung Galaxy 10.1 ser ut som en Ipad. Kanske inte exakt som en Ipad 2, men den är tillräckligt lik för att vi ska förstå varför Apple anklagar Samsung för att plagiera företagets design. Jämfört med Ipad 2 är den dock lite plastigare, man har gjort ramen i metallfärgad plast i stället för aluminium. Skärmen är dock rejält ljusstark på maximal effekt, har utmärkt betraktningsvinkel och bra respons när man rör vid den.

Slår man på Galaxy Tab 10.1 möts man av Android 3.1 i ett väldigt standardiserat utförande. Samsung har inte haft för avsikt att konkurrera med egenutvecklat användargränssnitt denna gång. Ett par widgets är Samsungs egna, annars är skillnaderna mellan till exempel Asus Eeepad Transformer eller Acer Iconia mycket små.Laggar
Android har inte riktigt samma omedelbara respons vid svep som Apples Ios, och det gäller även för surfplattorna. Dessutom tycker vi att Galaxy Tab 10.1 laggar mer än konkurrerande Androidplattor, trots exakt samma system och exakt samma processor. Vad det beror på vet vi inte, och det verkar främst beröra huvudmenyn. Kör man appar eller spel märker man definitivt inte mycket av det.

Till de funktioner anhängarna av surfplattor räknar upp hör förstås just att surfa. Och visst är surfupplevelsen ojämförligt bättre på Galaxy Tab 10.1 än på en mobil. Jämför man med en dator blir jämförelsen inte lika fördelaktig. Stöd för flash finns, men ska man titta på inbäddade videoklipp hackar det betänkligt och blir inte njutbart, trots den dubbelkärniga 1 GHz-processorn.

Kompromisser
Den version som säljs i Sverige har till exempel bara 16 GB minne och ingen minneskortplats. Det saknas också HDMI-utgång för att koppa plattan till TV-skärm. Detta är väl kanske Galaxy Tab 10.1s största svagheter jämfört med konkurrerande Androidplattor. USB-adapter finns i alla fall till Samsungs kontakt, så att man till exempel kan koppla in mus. SIM-kortsplats för uppkoppling med 3g finns också, men till skillnad från tidigare Androidplattor med vanliga mobilsystemet kan man inte ringa med den, annat än med Skype och andra IP-telefonitjänster.

Dessa är alltså de kompromisser du får ta om du vill ha den enda Androidplatta som i dagsläget kan konkurrera med Ipad 2 med sitt smidiga format och stora skärm.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Elias Nordling