PRYLPORTALEN

Samsung och RealD samarbetar om aktiva 3D-paneler

Publicerad Uppdaterad

Aktiv 3DTV med full hd-upplösning till varje öga, men med billiga polariserande glasögon. Det är vad Samsung och RealD lovar med sin kommande teknik RDZ.

Redan på CES-mässan pratades det om vad Samsung och RealD, som levererar 3D-utrustning till biograferna, kokade ihop. Nu konkretiseras samarbetet genom att företagen ingår ett avtal som syftar till att koreanska Samsung får licensiera tekniken.

Det handlar om ytterligare en 3D-teknik som tar det bästa från dagens aktiva och passiva metoder för att återge rörliga tredimensionella bilder. Som bekant har bland annat LG satsat på passiv teknik vilket innebär lättare, billigare glasögon och en behagligare flimmerbefriad upplevelse. Baksidan av myntet är att LG:s passiva teknik innebär att bilden tappar halva sin vertikala upplösning då varannan pixelrad polariseras för vänster respektive höger kanal.

Den nya RDZ-tekniken från RealD är också passiv i den bemärkelsen att samma billiga polariserande glasögon som biograferna och LG använder för sin Cinema 3D även funkar här. Trots detta kan tittaren njuta av full hd-upplösning, 1080p, eftersom själva LCD-panelen kan stå för det aktiva momentet och snabbt växla mellan höger och vänster kanal synkront med ett polariserande filter.

Hur bra det här blir i slutändan är naturligtvis omöjligt att svara på men visst ser det lovande ut. Tyvärr är det Samsung businessdivision som arbetar med detta vilket betyder att tekniken först hittar till dyra professionella bildskärmar. En 23 och 27-tummare skall komma tidigt nästa år och först i en oklar framtid kan det bli aktuellt att förse tv-apparaterna med den nya 3D-tekniken.

Andreas Liebert