PRYLPORTALEN

Samsung plåtar trådlöst med pekskärm

Publicerad Uppdaterad

CES: Samsung släpper nu fyra kompaktkameror varav två har pekskärm och en har trådlös överföring av bilder. De är också anpassade för att enkelt ta självporträtt.

ST5000 och ST5500 är i stort sett likadana förutom att ST5500 har en lite bättre display som är 3,7 tum, jämfört med ST5000 vars display är 3,5 tum, och trådlös överföring via bluetooth eller wifi. De stora nyheterna med dessa kameror är dels den trådlösa överföringen och sättet på vilken man kan använda displayen, eller snarare inte använda displayen. Med hjälp av något som kallas Smart Gesture kan man nämligen t.ex. scrolla mellan bilderna eller menyerna genom att bara luta kameran åt ena hållet. Man kan också använda den som en traditionell pekskärm.

Samsung ST5000


Samsung ST5500

Båda kamerorna har en ccd-sensor med 14,2 megapixels upplösning, de har också optisk bildstabilisering inbyggt i objektivet som ger sju gångers zoom. Liksom de flesta andra kompaktkameror idag har de så kallade smarta exponeringslägen där kameran sköter allt och användaren bara pekar och fotar. De kan också filma i HD-kvalitet.

Ladda upp till Facebook
ST5500 har även en trådlös funktion, det innebär att man direkt från kameran kan ladda upp bilder via wi-fi eller bluetooth direkt till sajter som Facebook, Flickr eller Youtube. Man kan också skicka bilderna direkt till en e-mailadress som man kan lagra i kamerans adressbok.

För att underlätta för alla som gillar att ta självporträtt med sina kompakter har Samsung gett kameran en lutning, det låter kanske konstigt. Men de menar att om kameran inte har den här lutningen måste man hålla kameran mycket högre för att få med sig själv och allt annat i bilden. Med den här lutning kan man underlätta för de som vill ta självporträtt.

Om man är ännu mer intresserad av att ta självporträtt kanske man ska kolla in de två andra modellerna från Samsung. De utökar nämligen sin serie med dubbla displayer. Modellerna PL150 och PL100 har båda getts en sensor med 12,2 megapixels upplösning, den dyrare PL150 har dock fått lite mer vidvinkel och lite mer zoom.

Bengt Luthman