PRYLPORTALEN

Se upp för nya Facebook-bluffen

Publicerad Uppdaterad

Om du stöter på grupper på Facebook som vill erbjuda dig "guldmedlemskap" ska du dra öronen åt dig. Risken är annars stor att du luras på pengar.

Det är säkerhetsföretaget Trend Micro som nu varnar Facebook-användare för en nygammal typ av bluff: Guldkontot. Bedragarna försöker få dig att teckna dig för en "kostnadsfri" uppgradering av ditt Facebook-konto som ska ge dig diverse förmåner som videochat och reklamfri miljö. Problemet är bara att det inte finns något Guldkonto på Facebook, allt handlar om att bedragarna ska komma åt dina pengar.

För att få tillgång Guldkontot krävs det att användaren fyller i ett quiz. När alla frågorna är besvarade uppmanas offret att fylla i sitt mobilnummer för att få tillgång till resultatet. Det som inte framkommer är att du samtidigt medger att bli debiterad 100 kronor varje vecka via mobilen.

Enligt Trend Micro finns det massor av varianter på det här bedrägeriet. För att undvika att luras skall man naturligtvis aldrig lämna ut sitt nummer till en nätsida man inte litar till 100 procent på.

Andreas Liebert