PRYLPORTALEN
Sida 1: 6 fjärrkontroller som styr det mesta
Vi har testat sex lösningar för dig som vill decimera antalet fjärrkontroller hemma.
En fjärrkontroll som ersätter högen av fjärrkontroller på soffbordet är långt ifrån ett nytt påfund. Men multifjärren borde väl ha utvecklats sedan den där lågprishistorien du köpte i slutet av nittiotalet och som fick dig att sitta och bläddra bland apparatkoder långt in på natten? Vi tog in fem moderna multifjärrar och en helt nytänkande lösning och upptäckte att nyheter inom den här typen av prylar faktiskt är ganska få.
Philips Prestigo SRT9320
Philips valde att skicka två fjärrkontroller till vårt test, där 9320 är den som till utseendet verkar vara premiummodellen. Efter en stunds användande stod det dock klart att det här är företagets lite föråldrade modell.
Det medföljande programmet sätter sig snabbt på tvären genom att inte stödja Windows 7 på något sätt. En uppdaterad version som gör det finns dock tillgänglig på företagets hemsida. Dock blir vi en aning förvånade när vi märker att programmet enbart är till för att överföra kanalloggor till fjärrkontrollens display och inte för att med datorns hjälp göra identifieringen av fjärrkontroller lättare.
Stegvis
Om vi hade testat den här fjärrkontrollen för en sex-sju år sedan hade inställningarna känts som en välsignelse jämfört med de mardrömmar vi fortfarande har kring långa listor med apparatkoder. Du går stegvis framåt på fjärrkontrollens display för att identifiera dina apparater. När du valt fabrikat och vilken sorts pryl du vill styra är det tänkt att fjärren ska tänka själv och det enda du behöver göra är att rikta fjärrkontrollen rätt. Vad som händer lite mer under skalet är att fjärren själv skickar ut apparatkoder så att du slipper tänka på sånt. I många fall fungerar det, men det är inte alltid som alla kommandon hänger med utan vi blir helt enkelt tvungna att ge oss in i fininställningarna. Vår IR-adapter ville den inte kännas vid alls.
SRT9320 hamnar någonstans strax bakom mittsegmentet för multifjärrar, då den visserligen är hyfsat enkel att komma igång med men samtidigt inte ens är i närheten av toppskikten. Samtidigt är fjärrkontrollen bland de allra dyraste i testet och då förväntar vi oss betydligt mer.
+
Någorlunda enkel installation
-
Bristande PC-mjukvara
Dyr
Betyg: 5
Sony RM-VLZ620T
En av världens största tillverkare av hemelektronik borde ju rimligen ha en ganska vettig lösning för att spara in på antalet fjärrkontroller kan det tyckas. Uppenbarligen tycker inte Sony själva det, då 620T är mer eller mindre den enda fjärrkontroll de säljer i Sverige. Däremot är det testets överlägset billigaste fjärrkontroll, så vi tog med den av den anledningen. 620T tillhör den gamla skolans multifjärrar med en manual på en handfull sidor och en apparatkodlista på det femdubbla. Just den här listan är i form av ett gigantiskt ihopvikt pappersark dessutom, vilket inte underlättar sökandet efter just din pryl.
Uråldrig
Det största problemet är dock inte formatet på kodlistan, eller det naturligt meckiga i att behöva trycka speciella knappkombinationer för att kunna mata in koderna. Problemet ligger i att den medföljande listan med koder verkade uppdateras för ungefär fem år sedan. Platta TV-apparater verkar fortfarande vara något som är lite nytt och halvläskigt och spelkonsoler hade inte något med multimedia att göra verkar det nästan som.
620T tillhör verkligen den gamla skolans multifjärrar och den enda gången du rimligen borde ha användning av en fjärrkontroll av den här kalibern är om du får en väldig lust att slå ihop TV-fjärren och fjärrkontrollen till digital- boxen ute i sommarstugan. Övriga tillverkare ligger långt före Sony på den här fronten, men å andra sidan kan det väl inte sägas att Sony ens försökt ligga i framkant här.
Det ska dock sägas att byggkvaliteten är riktigt trevlig och att fjärrkontrollen ligger bra i handen, så det rör sig inte om någon dålig fjärr, den är bara 20 år efter sin tid.
+
Byggkvaliteten
-
Ruskigt meckig installation
Föråldrade koder
Betyg: 4
Faktatabell, klicka på bilden för att se den i större format
Sida 1: intro, Philips SRT9320, Sony RM-VLZ620T
Sida 2: Logitech Harmony One, Philips SRT8215
Sida 3 Logitech Harmony 650, Gear4 Unity Remote
Daniel Hessel