PRYLPORTALEN

Sida 1: Intro

Publicerad Senast uppdaterad

I dag finns många kameror för att fånga den magiska världen under ytan – både människor, fiskar och koraller. Beroende på vad du tänker göra när du väl tagit dig vatten över huvudet – fota, filma, dyka eller bada – så lämpar sig vissa kameror bättre än andra till ändamålet.

Beroende på modell är kamerorna stöttåliga mellan en till fem meter och sandtåliga för att klara av lekfulla tag på stranden utan att förstöras. Störst skillnad dem emellan är vattentätheten på två till tolv meters djup.



Med ner i det blå för test följde Fuji Finepix XP30, Olympus Tough TG-810, Tough TG-610, Tough TG-310, Panasonic Lumix DMC-FT3, Pentax WG-1, Rollei Sportsline 60 och Sony Cybershot DSC-TX10.

Hos dessa finns en stor bredd av både pris och prestanda. Utmärkande är exempelvis Rollei Sportsline 60 med en prislapp på bara femhundringen. Men kan den leverera? Annorlunda är även Sony Cybershot DSC-TX10 med tryckkänslig skärm i stället för vanliga menyknappar – men hur fungerar det under vatten?



Intressant är hur autofokusen presterar i den mörkare vattenmiljön. På många kameror tog det lång tid innan fokuseringen låstes och man kunde ta sin bild. Och då var det ändå inte säkert att det blev skarpt, ibland hittade autofokusen luftbubblor eller partiklar som var i vägen.
Ett annat viktigt moment som måste fungera på några meters djup är kontroll och funktion. Här är tipset att lära känna sin kamera för att snabbt kunna göra viktiga ändringar på inställningar under vattnet. Knappar som var så stora och tydliga ovan ytan blir helt plötsligt mycket små och svårhittade. Därför blir designen extra viktig, lika så valet av färger för knapparnas etiketter.



Blixten är en svår fråga. Här gäller det att välja sina tillfällen – även i klart vatten syns luft och sandpartiklar som vita små prickar i bilderna, och ibland kan blixtljuset upplevas som mycket hårt. Men utan blixt blir bilderna i stället suddiga, med ökat krav på kamerornas ISO och brushantering. Detta märks direkt vid undervattensfoto på någon meters djup, eller vid foto av objekt långt borta.



Faktatabell, klicka på bilden för att se i större format


Sida 1: Intro
Sida 2: XP30, TG-310 & TG-610
Sida 3: TG-810, FT3 & WG-1
Sida 4: Sportsline 60 & TX 10

Calle Rosenqvist