PRYLPORTALEN

Sida 2: 6 fjärrkontroller som styr det mesta

Publicerad Uppdaterad

Vi har testat sex lösningar för dig som vill decimera antalet fjärrkontroller hemma.

Logitech Harmony One

En tillverkare som fått regera ostört på toppen av multifjärrarnas rike i mer än ett halvt decennium nu är Logitech. Detta visserligen med all rätt eftersom deras system gång på gång visat sig vara det allra smidigaste som du kan få tag på idag. Tyvärr har det också visat sig i en enorm ovilja att förnya och förbättra produkterna. Harmony One är en av företagets toppmodeller och är i stort sett identisk med övriga fjärrkontroller i serien, gammal som ny.

Ett av Logitechs oförklarliga huvudspår är aktiviteterna. Idén är att du enbart ska behöva trycka på knappen ”Titta på DVD” och sedan ska fjärrkontrollen slå på rätt apparater, ställa in rätt kanaler och ge dig de funktioner du behöver på fjärrkontrollen. I nio fall av tio fungerar inte detta, utan det slutar ofta med halvmesyr där du ändå måste gå in och slå på hälften av apparaterna som är inblandade i schemat.

Datorkopplad
Ignorerar du bara aktiviteterna och kan leva med att trycka fram en enhet i taget är dock Logitechs fjärrkontroller hur grymma som helst. Du installerar Harmony-programmet på datorn, kopplar in fjärrkontrollen och anger vilka enheter du har och sen är allt klart. Logitech har en enorm databas online där mer eller mindre alla prylar som kan styras med fjärrkontroll finns med. Om det inte passar sig går det utmärkt att läxa upp fjärrkontrollen med hjälp av så kallad nos-mot-nos-programmering tillsammans med den gamla fjärrkontrollen.

Om du bortser från sådant som egentligen är detaljer, pek- och färgskärm, är den största skillnaderna mellan modellerna hur många apparater de kan styra totalt. Harmony One fixar 15 stycken, vilket också är maxantalet för nå- gon Logitech-fjärr. Den tillhör dock testets toppskick, då den känns riktigt lyxig och välgjord för de pengar den faktiskt kostar.

+
Grymt enkel installation
Bra byggkvalitet

-
Inga jätteskillnader mot billigare Harmony-fjärrar

Betyg: 8


Philips Prestigo SRT8215

Trots sitt lägre modellnummer är 8215 en nyare modell än den andra Philipsfjärren i vårt test. Vid en första anblick ser det dock inte så ut, utan vi möts av en väldigt knubbig historia som känns ganska plastig. Däremot är det inget fel på känslan i knapparna, vilket gör att fjärren på det stora hela känns helt okej.

Till skillnad från ”storebror” 9320 innehåller den medföljande cd-skivan faktiskt ett program som hjälper oss med inställningarna av fjärrkontrollen. Även om grundtanken är densamma som Logitechs motsvarigheter visar det sig dock snabbt att Philips tänkt till både en och två gånger för att processen ska bli ett par steg längre och bra mycket krångligare.

Svag aktivitet
När du angett vilken pryl du vill styra räcker det nämligen inte med att synka det hela med fjärrkontrollen. Oftast hittar inte programmet de apparater vi syftar på (seriöst, Xbox 360 är inte direkt en ny apparat) och oavsett om vi hittar vår maskin i databasen måste vi ändå koppla loss fjärren, gå igenom ungefär samma steg som hos den dyrare fjärrkontrollen för att sedan koppla in kontrollen igen och bekräfta att det faktiskt fungerade. På så vis har Philips lyckats göra en datorkopplad fjärrkontroll ännu krångligare än de fristående alternativen.

En annan egenhet är aktiviteterna. I grund och botten fungerar de på samma sätt som Logitechs aktivitetsbyggare, men med evinnerligt färre steg. När vi ställer in att vi vill titta på en DVD-film gör aktivitetsknappen att respektive enheter slås på, inget mer. Några kanalinställningar och liknande finns inte med i schemat och vi får snällt göra hela den processen manuellt, vilket i sin tur gör hela aktivitetstänket obrukbart.
Riktigt hur tankegångarna på Philips gick när de konstruerade den här fjärrkontrollen vet vi inte, eftersom den tar allt som var krångligt med den förra fjärrkontrollen och lägger till det extra steget med datorn utan att faktiskt tillföra något. Till dess fördel ska i alla fall sägas att den är någorlunda billig.

+
Sköna knappar

-
Krångliga inställningar

Betyg: 4


Faktatabell, klicka på bilden för att se den i större format


Sida 1: intro, Philips SRT9320, Sony RM-VLZ620T

Sida 2: Logitech Harmony One, Philips SRT8215
Sida 3 Logitech Harmony 650, Gear4 Unity Remote

Daniel Hessel