PRYLPORTALEN

Sida 2: XP30, TG-310 & TG-610

Publicerad Uppdaterad

Fuji Finepix XP30

Känslan över lag hos XP30 är över lag ingen höjdare. Den ser helt okej ut, men när man börjar använda den hittar man vissa brister. Hanteringen av kamerans menyer är något störande. När man väl trycker på knappen vill man direkt ha en reaktion, något som är besvärande om man flera gånger ska trycka för att ändra exempelvis menyval. Under vatten är det bra om det går fort.

Vissa gånger hänger inte autofokusen med, utan velar var den ska ha skärpan. Zoomen är mjuk och bra, även om det inte är den snabbaste. Själva skärmen är mörk, grumlig och har en rätt grynig bild. Samtidigt är den svår att se från vissa vinklar, vilket är en nackdel då man försöker hitta vinklar under vattnet.

Bilderna som Fuji Finepix XP30 levererar är testets sämsta när det gäller bruset vid ISO 1600.

Betyg: 5


Olympus Tough TG-310

En stor hjälpreda för nybörjaren är hjälpfunktionen i TG-310. Ett enkelt knapptryck på ”?” låter dig söka svar på problem, men samtidigt även direkt gå till alternativet för att ändra inställningen. Lätt och smart.

När det gäller inställningsval är menyerna snabba att bläddra i. Problematiskt är däremot att senast valda menyalternativ nollställs när man går ur menyn, ingen möjlighet att testa alternativ snabbt och bra under vattnet alltså.

Knapparna är riktigt dåliga. De sitter i ett stycke gummiplast, är mycket små och tröga att trycka på. Under vatten blir det ännu svårare. Underlättar gör heller inte att det är svårt att se den knapptexten på knapparna i vattnet. Zoomen är relativt snabb, men beter sig ryckigt. Skärmen är inte bäst, men heller inte sämst. Kontrasterna är bra, men bilden går inte att se från alla vinklar.

Bildkvalitetsmässigt levererar Olympus lika bra bilder som Pentax WG-1 vid ISO 1600.

Betyg: 6


Olympus Tough TG-610

På denna modell har Olympus satsat på att ge en känsla av tyngd och robusthet. En detalj är det framfällbara skyddet för linsen som hindrar repor. Kameran är kraftigare byggd än lillebror TG-310, och har också fått en bättre knappsats. Den centrala väljarknappen går att trycka åt olika håll, vilket ökar navigerbarheten i menyer för att snabbt ändra inställningar.

Förutom denna knapp finns även möjlighet att ändra inställningar genom att knacka på kameran från olika håll. Funktionen fungerar mycket bra under vatten, och kan vara oumbärlig i snabba situationer – två knack är lättare än två knapptryck i en meny. Kameran är också mycket lätt att förstå sig på, vilket underlättar för nybörjaren.

Hanteringen hos TG-610 i vattnet är god. Känslan är bra och det är lätt att se vad man gör på den tydliga skärmen, som man kan se från alla vinklar, till skillnad från TG-310:s skärm.
Zoomknappen är däremot ett problem. Den är svårt att få ett bra tryck på eftersom den ligger vertikalt i stället för horisontellt.

Bildkvalitén är likvärdig med TG-310 och placerar sig i mellanskiktet.


Betyg: 7Faktatabell, klicka på bilden för att se i större format

Sida 1: Intro
Sida 2: XP30, TG-310 & TG-610
Sida 3: TG-810, FT3 & WG-1
Sida 4: Sportsline 60 & TX 10

 

Calle Rosenqvist