PRYLPORTALEN

Sida 3: TG-810, FT3 & WG-1

Publicerad Uppdaterad

Olympus Tough TG-810

Med dubbelt djup för vattentäthet som TG-610, 10 meter, kan man dyka ner en bit med denna kamera. Och det märks också på konstruktionen. Den är riktigt solid och är lika välbyggd som den ser ut, och har liksom TG-610 även fått framfällbart linsskyddd, möjlighet till knackningsbar inställning och en lika bra skärm. Även knappsatsen ser och känns likadan ut.

Tough TG-810 har en extra säkerhetsdetalj vid luckan för batteri och minneskort, där finns förutom en knapp även en regel som måste ändras för att luckan ska kunna öppnas.

Autofokusen känns snabb och fungerar bra under vatten. Inbyggt finns också GPS för geotaggning av bilder och manometer för mätning av meterdjup. Kort och gott har Tough TG-810 fått det bästa från sina mindre bröder, och samtidigt lite till.

Även TG-810 levererar bilder i samma kvalité som de två mindre modellerna, med en mellanplacering i testet.


Betyg: 7


Panasonic Lumix DMC-FT3

Här ser vi ett bra exempel på en bra knapphantering. Smart placering, lätta att hitta och rätt känsla i trycket som gör att man förstår att man tryckt rätt.

Menyerna är enkla och snabba att navigera sig i och inställningarna snabba att ändra. Över lag känns DMC-FT3 som en mycket snabb kamera. Även autofokusen fungerar snabbt och bra, även vid dåligt ljus. För in och utzoomning finns två separata knappar – man vet alltså direkt hur man zoomar. 

Skärmen känns däremot lite för grå, kontrasten i bilden är något låg. Trots detta ser man detaljer bra på skärmen, som går att titta ifrån alla vinklar. Kameran har möjlighet att ställa in bracketing, alltså ta flera bilder med olika exponeringar efter varandra. Några andra finesser är inbyggd GPS och kompass.

Kvalitén på bilderna från Lumix-kameran är något bättre än hos både Olympus och Pentax vid ISO 1600. Den står sig alltså rätt bra i testet.


Betyg: 7


Pentax WG-1

Här är kameran med det udda utseendet och de udda funktionerna. Konstruktionen i sitt gummiplast-liknande material ger ett annorlunda intryck. Men när man använder den under vatten förstår man varför – greppet blir faktiskt bättre.

Knapparna för vissa funktioner är små, men vägs ändå upp av den stora valknappen med vänster, höger, upp, ned och ok, som är riktigt skön att trycka på. Ett stort plus är känslan i avtryckaren. Man känner precis när man tryckt ned halvvägs och vet exakt när man tar sin bild, med snabb respons.

Men det finns också många problem. Skärmen känns riktigt liten och är av dålig kvalité. I vissa vinklar ser man heller ingenting i den. En bra detalj är däremot den varningssymbol som kommer fram om bildinställningarna inte fungerar med ljussättningen. Även zoomen känns snabb att använda under vatten.

WG-1 har 24 scenvalslägen för olika situationer. Jag undrar hur de tänkt då – hur många hinner eller bryr sig om att byta från läget mat till läget makro eller läget strand?
Några extra funktioner är GPS och hjälp för marina självporträtt.

Test av brus och bildkvalité visar liknande egenskaper som kamerorna från Olympus vid ISO 1600.

Betyg: 5



Faktatabell, klicka på bilden för att se i större format


Sida 1: Intro
Sida 2: XP30, TG-310 & TG-610
Sida 3: TG-810, FT3 & WG-1
Sida 4: Sportsline 60 & TX 10

Calle Rosenqvist